Verenigde Staten

Republikeinen moeten stemming over ‘Trumpcare’ uitstellen

De Republikeinen in de Senaat slagen er niet in het eens te worden over het voorstel voor een nieuw zorgstelsel dat hun voorzitter Mitch McConnell afgelopen week presenteerde. McConnell wilde per se dat nog deze week over het voorstel gestemd zou worden, voor het 4 juli-reces. Congresleden reizen dan naar hun thuisstaten. Amerikanen zien het voorstel in meerderheid niet zitten, zodat de kans op confrontatie met kwade kiezers groot is. McConnell heeft steun van 50 van de 52 Republikeinen in de Senaat nodig om zijn voorstel aangenomen te krijgen. Vijf senatoren hebben zich tegen verklaard, veel meer hebben hun diepe twijfel uitgesproken. Maandag bleek uit een doorrekening van het wetsvoorstel dat al volgend jaar 15 miljoen Amerikanen er hun verzekering door zouden kwijtraken. (NRC)