Studeren in de baas z’n tijd

Werknemers van een financieel advies- en makelaarskantoor moesten uiterlijk 1 januari 2017 in het bezit zijn van adviseursdiploma’s. Ze hadden de examens gehaald door ’s avonds te studeren en vrije dagen op te nemen. Allemaal, behalve één: een senior relatiebeheerder die al vijftien jaar in dienst was. Door zijn fulltime werk en reistijd had hij geen tijd om daarnaast te studeren. Voor het argument van zijn baas, dat een studie ook „een investering in jezelf” is, bleek hij ongevoelig. Drie jaar lang volgden brieven en gesprekken, waarin de man uiteindelijk toezegde de diploma’s te zullen halen. Maar toen 2017 eenmaal was aangebroken, waren ze nog steeds niet binnen.

Het kantoor verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens verwijtbaar handelen. Maar de rechtbank Midden-Nederland ziet geen redelijke grond voor ontslag. Uit de Wet werk en zekerheid blijkt alleen dat de werkgever medewerkers „in staat moet stellen” noodzakelijke scholing te volgen. „In staat stellen” betekent volgens de kantonrechter niet alleen de vergoeding van kosten, maar ook het mogelijk maken van studeren onder werktijd. Bovendien heeft de man inmiddels twee van de vier diploma’s gehaald en volgen de andere twee op korte termijn, waardoor hij weer inzetbaar is. De arbeidsovereenkomst kan dus alsnog worden voortgezet.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBMNE:2017:2501