Rotterdams project met opvang en opslag kooldioxide loopt spaak

Kolencentrale

Energiemaatschappijen Uniper en Engie trekken zich terug uit het project voor de opslag van kooldioxide die afkomstig is van de kolencentrale op de Maasvlakte. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdagavond dat hij het besluit betreurt.

ROAD, Rotterdamse Opslag en Afvang Demonstratieproject, vormde een belangrijk onderdeel van de plannen van de regering om de klimaatdoelstellingen te halen. De regering denkt die doelstellingen nu nog net te kunnen halen.

De techniek van het opvangen en opslaan van kooldioxide, die zo’n twintig kilometer voor de kust wordt opgeslagen in lege gasvelden, moest ervoor zorgen dat de kolencentrale schoner produceert. Het was, samen met het gebruik van onder meer de restwarmte en met biomassa, een onderdeel van ‘Energy Hub West’ om akkoord te gaan met de bouw van de Maasvlaktecentrale.

De energiemaatschappijen wijzen op de grote onzekerheid over de kolencentrale. De overheid geeft geen garanties dat die de komende jaren open kan blijven. Daarom is volgens de energiemaatschappijen een investering van een half miljard euro een te groot risico.

Omgekeerd wordt de kans dat de centrale nog jaren kan draaien een stuk kleiner nu de kooldioxide niet wordt afgevangen.

Uniper en Engie stappen officieel half september uit het project. Kamp heeft tot dan de tijd om andere bedrijven in de Rotterdamse haven te vinden die het project, waarvoor meer dan 300 miljoen euro subsidie beschikbaar is, willen overnemen.