KLM

Schadeclaim voor Schiphol wegens drukte in meivakantie

KLM wil een vergoeding voor de schade die de luchtvaartmaatschappij leed door de drukte op Schiphol in de meivakantie. Dat bevestigde het bedrijf dinsdag tegenover persbureau ANP na berichtgeving van EenVandaag. Hoeveel KLM van de luchthaven eist, is nog onduidelijk. KLM liet eerder weten dat de schade door de vertragingen „ettelijke miljoenen” bedroeg. Volgens Schiphol hadden reizigers veel last van vertragingen bij de veiligheidscontroles. KLM trachtte naar eigen zeggen de hinder te beperken door haar klanten vooraf te goed informeren. Toch kon dit niet voorkomen dat reizigers schade leden, aldus de luchtvaartmaatschappij. KLM klaagt al langer over de infrastructuur van Schiphol, die niet bestand zou zijn tegen de groei van de passagiersstromen. (NRC)