Geen Amerikaanse laptopban voor vluchten uit Europa

Luchtvaartmaatschappijen moeten wel elektronica strenger gaan controleren op explosieven.

Foto Yasser Al-Zayyat/AFP

De omstreden Amerikaanse ‘laptopban’ wordt niet uitgebreid naar vluchten uit Europa. Wel moeten luchtvaartmaatschappijen strengere veiligheidscontroles gaan uitvoeren. Anders lopen ze het risico alsnog op een zwarte lijst te komen. Dat maakte de minister voor Binnenlandse Veiligheid John Kelly op woensdag bekend.

“Nietsdoen is geen optie. Onze vijanden passen zich aan, dus moeten wij dat ook”, zei Kelly tijdens een conferentie woensdag. Zijn ministerie kwam met een lijst veiligheidsmaatregelen die binnen drie weken in moeten gaan. Passagiers moeten beter gescreend worden, en elektronica moet worden gescand op explosieven.

Lees ook: Vliegen naar de VS, maar dan zonder laptop?

De strengere veiligheidseisen gelden voor 180 luchtvaartmaatschappijen en 280 vliegvelden. Als zij zich niet aan de afspraken houden, kunnen de maatschappijen alsnog een verbod op grotere elektronica krijgen of zelfs geweerd worden uit de VS.

Twitter avatar DHSgov Homeland Security #SecretaryKelly: [Terrorists] still see aviation as a crown jewel target. #DHSLive

Op het moment geldt het laptopverbod voor vluchten uit tien steden in het Midden-Oosten. Dit verbod werd in maart dit jaar ingesteld omdat terroristen elektronica zouden kunnen gebruiken voor bomaanslagen. Sindsdien moet alle grotere elektronica voor vluchten naar de VS worden ingecheckt. Als luchtvaartmaatschappijen nu kunnen aantonen dat de controle op orde is, worden ze mogelijk van de zwarte lijst gehaald.