In beeld

Slapen in een vieze fabriek, en dromen van de boot naar Italië

Sinds de Turkije-deal, vorig jaar, komen er veel minder migranten via de Balkan Europa in. Er zitten nog wel zo'n 62.000 migranten vast in Griekenland: ze kunnen niet meer de grens over met andere EU-landen, maar ze willen niet terug naar Turkije of hun land van herkomst. AFP-fotograaf Angelos Tzortzinis hing een tijd rond met de pakweg 200 migranten in de Griekse havenstad Patras, die elke dag maar met één ding bezig zijn: Italië bereiken.
In twee verlaten fabrieken in de havenstad Patras logeren zo'n 200 migranten, vooral Afghaanse en Pakistaanse mannen.
Angelos Tzortzinis/AFP
Vlakbij de fabrieken vertrekken veerboten naar de Italiaanse havensteden Bari, Ancona en Brindisi. De migranten hopen daarop terecht te komen, en daarna verder te reizen in de EU.
Angelos Tzortzinis/AFP
De migranten in de fabrieken, zoals de Pakistanen in dit park, maken weinig kans op asiel in Europa, door de relatief stabiele situatie in hun land.
Angelos Tzortzinis/AFP
Angelos Tzortzinis/AFP
Een Afghaanse migrant wast zichzelf.
Angelos Tzortzinis/AFP
De Afghaanse jongen Khalid (13, midden op de voorgrond), kwam ongeveer een jaar geleden aan in Griekenland, via Turkije. Door de EU-deal met Turkije had hij eigenlijk naar dat land terug moeten gaan, maar Khalid vond met zijn ouders en jongere broertje en zusje de weg naar vluchtelingenkamp Malakasa, bij Athene. Vandaar gingen ze naar Patras.
Angelos Tzortzinis/AFP
"Iedereen is ziek, het is hard om hier te leven", zegt Khalid (niet op deze foto) over de fabrieken.
Angelos Tzortzinis/AFP
Khalid wil graag naar Zwitserland of Duitsland toe, om een opleiding tot ingenieur te kunnen volgen. "Alles is beter dan hier zijn. Het is een kwestie van geluk. Als je dat niet hebt, zit je hier maandenlang vast."
Angelos Tzortzinis/AFP
De migranten in Patras zijn elke dag bezig met de overtocht naar Italië. Ze kennen de dienstregeling van de veerboten, en proberen als verstekeling in een vrachtwagen op zo'n boot terecht te komen.
Angelos Tzortzinis/AFP
Volgens hulpverleenster Georgia Tzanakou zijn er meer kinderen onder de vluchtelingen in Patras. In het opvangcentrum van de organisatie Praxis worden er zo'n 30 opgevangen. "Er zit ook een jongen van 8 bij, die is hier achtergelaten toen zijn vader op een boot kon klimmen."
Angelos Tzortzinis/AFP
Een Afghaanse migrant wacht zijn moment af om over het hek te klimmen en zo bij een veerboot te komen.
Angelos Tzortzinis/AFP
Angelos Tzortzinis/AFP
Volgens hulpverleenster Tzanakou is de bevolking van Patras "tolerant en hulpvaardig" tegenover de migranten in de fabrieken. "Elk weekend koken vrijwilligers uit de stad voor ze."
Angelos Tzortzinis/AFP
Migranten proberen de vrachtwagens te bereiken, en zo Italië te halen. Een van de trucs die ze gebruiken: met een groepje proberen ze de aandacht van chauffeurs te trekken, zodat iemand anders van de andere kant dichtbij kan komen, en kan insluipen.
Angelos Tzortzinis/AFP
Volgens lokale media zijn er dit jaar al zo'n 900 mensen gearresteerd voor een poging om mee te liften op een vrachtwagen. "Voor kinderen zoals ik is dat niet zo erg", vertelt Khalid. "De politie vraagt om mijn papieren en stuurt me dan weer weg."
Angelos Tzortzinis/AFP