CNN-journalisten weg na ingetrokken Trump-artikel

Kabelzender Een primeur over een Russische belegger en een adviseur van Trump bleek niet goed onderbouwd.

Anthony Scaramucci, adviseur van Trump, lag onder vuur van CNN.
Anthony Scaramucci, adviseur van Trump, lag onder vuur van CNN. Foto EPA

Drie CNN-journalisten hebben ontslag genomen nadat een verhaal over de banden tussen een vertrouweling van de Amerikaanse president Trump en Rusland moest worden ingetrokken. Dat heeft het netwerk maandag bekendgemaakt.

Het verhaal, dat alleen op de website CNN.com kwam te staan en niet op televisie te zien was, stelde dat de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat onderzoek doet naar een ontmoeting tussen adviseur Anthony Scaramucci en de baas van een groot Russisch beleggingsfonds. Die ontmoeting zou plaatsgevonden hebben tijdens de transitie naar het presidentschap van Donald Trump.

Scaramucci maakte toen ook deel uit van het transitieteam. Twee Democratische senatoren zouden willen weten of de adviseur ook het opheffen van de Amerikaanse sancties tegen Rusland heeft besproken. Dat zou voor het Russische beleggingsfonds positieve gevolgen hebben.

Vrijdagavond werd het verhaal, dat volgens de nieuwszender was gebaseerd op één anonieme bron, ingetrokken. Volgens CNN zijn de journalistieke regels van het netwerk niet op een juiste manier gevolgd: „In de nasleep van het terugtrekken van een verhaal op CNN.com, heeft CNN besloten het ontslag van de betreffende journalisten te aanvaarden.” Het is onbekend in hoeverre de drie zijn gedwongen om op te stappen.

Niet genoeg onderbouwd

Het stuk werd geschreven door Thomas Frank, geredigeerd door Eric Lichtblau en overzien door Lex Harris. Frank is eerder genomineerd geweest voor een Pulitzerprijs. Lichtblau heeft ooit die persprijs gewonnen en was onlangs naar CNN overgestapt van The New York Times.

Hoewel de journalisten hun ontslag hebben ingediend, is het verhaal niet per se onjuist, schrijft CNN. Het was alleen nog niet goed genoeg onderbouwd om te publiceren. Ook heeft CNN excuses aangeboden aan Scaramucci, die op zijn beurt positief reageerde op het nieuws en excuses accepteerde. Hij noemde het een „classy move” van de kabelzender.

CNN staat al langer op gespannen voet met de Amerikaanse president. Trump heeft berichten van het netwerk herhaaldelijk ‘fake news’ genoemd na eerdere publicaties over banden tussen de Amerikaanse president en Rusland. Ook werden journalisten van CNN in februari tijdelijk niet meer toegelaten tot het Witte Huis.