Brazilië

President Temer formeel aangeklaagd voor aannemen van steekpenningen

Brazilië President Michel Temer zou steekpenningen hebben aangenomen van vleesgigant JBS, ter waarde van 150.000 euro.

De nationale hoofdaanklager Rodrigo Janot heeft de Braziliaanse president Michel Temer (76) officieel aangeklaagd voor corruptie. Daarmee is Temer het eerste Braziliaanse staatshoofd dat in staat van beschuldiging is gesteld wegens criminele handelingen. De hoofdaanklager beschuldigt Temer van het aannemen van steekpenningen van de directeur van vleesgigant JBS, Joesley Batista, ter waarde van 500.000 real (ongeveer 150.000 euro).

De aanklacht die maandag door Janot werd ingediend bij het Hooggerechtshof, is er één van een reeks aanklachten tegen de door corruptie geplaagde president Temer, en houdt verband met de zogenoemde ‘zwijggeld affaire’ die in mei aan het licht kwam.

Uit geheime geluidsopnamen zou Temers betrokkenheid blijken bij het omvangrijke corruptieschandaal Operatie Lava Jato (Wasstraat) dat Brazilië nu al drie jaar in zijn greep houdt. Zo zou Temer zwijggeld betalen aan oud-parlementsvoorzitter en -rechterhand, Eduardo Cunha, die een celstraf van vijftien jaar uitzit om te voorkomen dat hij verdere informatie aan justitie bekend zou maken in ruil voor strafvermindering.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof moet nu bepalen of de aanklacht naar het Congres gaat, waar dan vervolgens gestemd moet worden over Temers vervolging. Als een tweederde meerderheid van het Congres vóór vervolging stemt, wordt Temer voor een periode van 180 dagen geschorst en wordt de weg vrijgemaakt voor de rechtszaak. Of dat gaat lukken is zeer de vraag, want Temers coalitie heeft een meerderheid in het parlement en kan vervolging blokkeren.

De aanklacht komt niet onverwachts. Vorige week maakte de Braziliaanse Federale Politie al bekend dat onderzoekers genoeg bewijs hadden gevonden tegen Temer, wiens politieke voortbestaan aan een zijden draadje hangt.