In beeld

Zonnen in je comfortzone

De slapende badgasten van de Litouwse fotograaf Tadao Cern geven zich letterlijk bloot in vaak minuscule badkleding. Ze zijn onherkenbaar gefotografeerd en voldoen niet aan het opgelegde schoonheidsideaal, maar ze zijn volledig in hun comfortzone. "Het verbaasde me hoe een bepaalde omgeving het gedrag van mensen beïnvloedt", aldus Cern. Zijn foto's zijn tot en met 22 oktober 2017 te zien in Panorama Mesdag.
De foto’s uit deze serie maakte hij enkele jaren geleden op een strand waar hij sinds zijn jeugd niet meer was geweest.
Foto: Tadao Cern
Cern raakte er tijdens een uitstapje in het weekend zo geïnspireerd door wat hij zag dat hij de week erop terugkwam met al zijn fotoapparatuur.
Foto: Tadao Cern
"Het verbaasde me hoe een bepaalde omgeving het gedrag van mensen beïnvloedt. In ons dagelijks leven proberen we onze lichamelijke en geestelijke tekortkomingen te verbergen. Maar zodra we op het strand zijn, vergeten we alles en gedragen we ons op een heel andere manier. "
Foto: Tadao Cern
"Komt dat doordat iedereen om ons heen dat ook doet? Als dat zo is, dan zou ik willen dat we dat buiten het strand ook zouden doen: dat we ons minder zorgen maken over wat anderen van ons denken. Dat zou tonen hoe verschillend, interessant en mooi we echt zijn.”
Foto: Tadao Cern
De strandfoto’s – de serie kreeg de naam Comfort Zone; de mensen zijn op een plek waar ze alles even kunnen loslaten – zijn niet in scène gezet en de mensen op de foto wisten niet dat ze gefotografeerd werden, aldus Cern.
Foto: Tadao Cern
Hij koos voor slapende badgasten van wie het gezicht verborgen blijft „zodat de kijker niet wordt afgeleid."
Foto: Tadao Cern
"Het voorkomt dat we gevoelens krijgen bij de mensen die we zien. Het doet er niet toe wie zij zijn.”
Foto: Tadao Cern
De Litouwse fotograaf Tadao Cern is internationaal zeer succesvol. Zijn werk werd gepubliceerd in onder meer The Guardian Weekend, La Repubblica en Bild.
Foto: Tadao Cern
De Litouwse architect Tadao Cern was nog maar 26 jaar oud toen hij besloot het roer om te gooien en fotograaf te worden.
Foto: Tadao Cern
Hij maakte fotoseries in onder meer Cuba, New York en over roodharige meisjes en vrouwen.
Foto: Tadao Cern
„Ik heb geleerd dat het lonend kan zijn om risico te nemen”, aldus Cern, die een fotostudio heeft in Vilnius en een deel van het jaar over de wereld reist op zoek naar „nieuwe opwindende beelden”.
Foto: Tadao Cern
Cerns favoriete foto is die met de twee vrouwen op het badlaken. „Het was de eerste foto die ik maakte op het strand en vanaf dat moment wist ik dat ik mijn project moest voltooien.”
Foto: Tadao Cern