Wilders wil potentiële terrorist preventief opsluiten

De PVV-leider zal op dinsdag een initiatiefwet indienen voor het plan, schrijft De Telegraaf.

Foto Jerry Lampen/ANP

PVV-leider Geert Wilders wil inlichtingendienst AIVD de bevoegdheid geven om burgers die nog geen strafbaar feit hebben gepleegd een half jaar vast te laten zetten. In De Telegraaf kondigt de politicus dinsdag aan hiertoe een initiatiefwet in te dienen. Hij wil op deze manier potentiële terroristen preventief kunnen opsluiten.

De minister van Binnenlandse Zaken moet volgens Wilders wel goedkeuring geven voordat iemand opgepakt kan worden. Ook moet een rechter zich binnen een week over de aanhouding buigen, maar die mag alleen ‘marginaal toetsen’: niet over de inhoud van het besluit, maar alleen of het besluit op de juiste manier tot stand is gekomen.

Lees ook: De AIVD groeit als kool

Mensenrechten

Normaal gesproken kunnen burgers alleen worden vastgehouden als het Openbaar Ministerie zwaarwegende aanwijzingen heeft van strafbare feiten. Als er terrorisme in het spel is, wordt die lat binnenkort al lager gelegd, is de verwachting. Minister Stef Blok (Justitie, VVD) hoopt daartoe deze dinsdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen, dat vrijwel zeker op een Kamermeerderheid kan rekenen.

Hoewel het plan van Wilders indruist tegen fundamentele mensenrechten, zoals het recht op een eerlijk proces, zegt Wilders dat de maatregel gezien de recente aanslagen in Europa nodig is. “Dit wetsvoorstel kan levens sparen.” Hij verwijst onder meer naar een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van afgelopen vrijdag. Daaruit blijkt dat terroristen in Europa vaak al langer in het vizier waren van veiligheidsdiensten, maar omdat er onvoldoende bewijs was kon niet worden ingegrepen.

Beslissing van de AIVD

Hoeveel mensen met het plan van Wilders opgepakt zouden kunnen worden, is onduidelijk. Dat zou volledig een beslissing zijn van de AIVD. Ook zegt Wilders dat het niet alleen bedoeld is voor jihadisten:

“Die gek die op moskeegangers inreed, hadden ze met zo’n wetsvoorstel bijvoorbeeld ook preventief kunnen opsluiten.”

Tot nu toe heeft de PVV-leider drie initiatiefwetten ingediend. Dinsdagavond staat in de Tweede Kamer een debat gepland over de aanpak van terrorisme.

    • Christiaan Pelgrim
    • Christiaan Paauwe