VS: Syrisch regime plant gifgasaanval

Het Witte Huis dreigt dat Assad “een hoge prijs zal betalen” als hij zo’n aanval daadwerkelijk uitvoert.

De Syrische president Bashar al-Assad.
De Syrische president Bashar al-Assad. Foto EPA

De Verenigde Staten zeggen aanwijzingen te hebben dat de Syrische regering een gifgasaanval voorbereidt. Dat schrijft Sean Spicer, de perswoordvoerder van president Donald Trump, maandagavond (Amerikaanse tijd) in een verklaring.

Het Witte huis zegt ingrijpende maatregelen te nemen als het regime van president Bashar al-Assad inderdaad chemische wapens inzet. Rusland noemt dat dreigement “onacceptabel”.

Volgens de verklaring van Spicer zouden de voorbereidingen die de VS hebben waargenomen, lijken op die voor de gifgasaanval van 4 april. Daarbij kwamen 87 burgers om het leven.

“Het gaat om een nieuwe chemische aanval van het Syrische regime, die waarschijnlijk zou leiden tot een massamoord op burgers, onder wie onschuldige kinderen.”

De gevolgen van zo’n aanval zullen groot zijn, zegt Spicer:

“De VS zijn in Syrië aanwezig om Islamitische Staat te verslaan. Als Assad echter opnieuw met chemische wapens een massamoord pleegt, zullen hij en zijn leger daar een hoge prijs voor betalen.”

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley twittert dat de VS de schuld van een eventuele nieuwe gifgasaanval in de schoenen van Syrië zullen schuiven. Maar ook in die van de Syrische bondgenoten Rusland en Iran, “die Assad helpen zijn eigen burgers te vermoorden”.

Twitter avatar nikkihaley Nikki Haley Any further attacks done to the people of Syria will be blamed on Assad, but also on Russia & Iran who support him killing his own people.

Rusland is niet enthousiast over de Amerikaanse aantijgingen aan het adres van Assad. Een woordvoerder van het Kremlin heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat hij niets weet van een Syrisch plan om chemische wapens in te zetten. “Wij beschouwen zulke dreigementen gericht aan de legitieme regering van Syrië als onacceptabel’, aldus de zegsman.

Sarin

Bij de aanval op 4 april in een dorp in de Syrische provincie Idlib werd het zenuwgas sarin gebruikt. Uit onderzoek van de Franse geheime diensten bleek eind april dat het Assad-regime achter de aanval zat. Zelf ontkent Assad betrokkenheid. Hij weet bondgenoot Rusland daarbij aan zijn zijde.

Lees ook: Alles wijst op sarinbommen van de Syrische luchtmacht

President Trump wachtte het Franse onderzoek niet af en ging al drie dagen na het gifgasdrama over tot een vergeldingsaanval met kruisraketten op een Syrische luchtmachtbasis.

Daarmee liet Trump zien bereid te zijn gebruik van chemische wapens door Assad te bestraffen met militair optreden. Dat in tegenstelling tot zijn voorganger Barack Obama, die niet ingreep na een gifgasaanval in 2013, terwijl hij eerder had gezegd dat zo’n daad een ‘rode lijn’ zou zijn voor de VS.