Cardoso van Trek-Segafredo test positief

De ploeg van onder anderen Contador en Mollema heeft Cardoso teruggetrokken uit de Tour. In zijn bloed werd EPO aangetroffen.

Cardoso tijdens het Critérium du Dauphiné, eerder deze maand.
Cardoso tijdens het Critérium du Dauphiné, eerder deze maand. Foto Philippe Lopez/AFP

De Portugese wielrenner André Cardoso is teruggetrokken uit het Tour de France-team van zijn ploeg Trek-Segafredo. Bij een out-of-competitioncontrole werd in zijn bloed EPO gevonden, heeft de internationale wielerbond UCI dinsdagavond bekendgemaakt. In plaats van Cardoso mag Haimar Zubeldia mee als ploeggenoot van Alberto Contador, Bauke Mollema en Koen de Kort, meldt Trek-Segafredo.

Hoewel Cardoso recht heeft om het B-staal te laten onderzoeken, is hij in het kader van het zerotolerancebeleid van zijn ploeg direct teruggetrokken. De UCI-schorsing is vooralsnog voorwaardelijk.

Twitter avatar TrekSegafredo Trek-Segafredo Our statement concerning Andre Cardoso. https://t.co/0IfUG7A1wV

Cardoso werd op 18 juni betrapt tijdens een routinecontrole van de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF). Hij werd beschouwd als belangrijke knecht voor Trek-Segafredo-kopman Alberto Contador. Ook hij is in het verleden betrapt op dopinggebruik, waarna hij onder meer de Tour de France-zege uit 2010 moest inleveren. Cardoso zegt dinsdagavond in een Facebook-bericht onschuldig te zijn:

“Ik begrijp dat men ervan uitgaat dat ik schuldig ben, maar ik hecht er wel aan te zeggen dat ik kapot ben van dit nieuws en ik wil benadrukken dat ik nooit verboden middelen heb gebruikt. Ik heb in mijn carrière met eigen ogen gezien welke verwoestende effecten prestatiebevorderende middelen hebben gehad op onze sport en ik zou daar nooit onderdeel van willen zijn. (…) Ik hoop enorm dat mijn B-staal negatief blijkt, en iedere verdenking kan wegnemen.”

Het wordt voor Haimar Zubeldia de zestiende keer dat hij deelneemt aan de Tour. De 40-jarige Bask eindigde in 2007 op de vierde plaats.