De Thuiskok: Authentieke ahi poké

Het schijnt dat de Hawaïanen wat betreft ingrediënten niet zo streng zijn voordat een kom met vis, rijst en groente een poké bowl mag heten. Maar de traditionele pokégerechten worden gemaakt met aku (skipjacktonijn of bonito) of he’e (octopus). Het populairste pokégerecht van het moment is echter ahi poké, met geelvintonijn. Het fijne van dit recept is dat de meeste ingrediënten gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Mocht u een keer willen uitpakken, dan raad ik toch een bezoekje aan een Japanse supermarkt aan.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pakje en laat afkoelen. Roer er, als de rijst aan het afkoelen is, nog een mengsel van een paar eetlepels rijstazijn, een beetje suiker en een mespunt zout doorheen voor de smaak. Meng in een grote kom de tonijn, witte ui, de helft van de lente-ui, de helft van de zwarte en witte sesamzaadjes en het zout door elkaar. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kommetje, doe dit bij de tonijn en schep goed door. Serveer direct of laat nog tot 1 uur marineren. Schep, zodra je de poké gaat serveren, de gekookte rijst in 4 kommen en verdeel hier de rijst en marinade over. Bestrooi met de rest van het sesamzaad en lente-ui. Je kunt je poké ‘pimpen’ met ingemaakte babymaïs, lotuschips en wat eetbare viooltjes.