Mededinging

‘Boetebesluit EU over Google komt dinsdag’

Google hoort waarschijnlijk deze dinsdag hoe hoog de boete uitvalt die de Europese Commissie het internetbedrijf oplegt wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Dat hebben bronnen in Brussel laten weten aan persbureau Bloomberg. Google zou de grote populariteit van zijn zoekmachine misbruiken om andere producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, een voorsprong te geven op de concurrentie. De Europese Commissie heeft daar circa zeven jaar onderzoek naar gedaan. Het boetebedrag zou weleens een nieuw record kunnen vestigen. De hoogste geldstraf tot dusver voor een dergelijk vergrijp was voor chipmaker Intel. Dat bedrijf moest 1,1 miljard euro betalen omdat het rivalen in de wielen reed door computerfabrikanten te paaien met ongeoorloofde kortingen. (ANP)