Lijfwachten Erdogans niet welkom op Duitse G20-top

Duitsland heeft de Turkse president Erdogan laten weten dat zijn lijfwachten niet welkom zijn rond de G20-top in Hamburg. Dat meldt Die Welt.

Het verzoek is een gevolg van het wangedrag van Erdogans bodyguards tijdens een bezoek aan de VS in mei. Zij raakten daar toen in gevecht met demonstranten voor de Turkse residentie.

Duitsland vreest voor vergelijkbare taferelen, mede doordat Hamburg een grote Turks-Koerdische gemeenschap herbergt. Die plant er rond de G20-top begin juli demonstraties tegen Erdogan.

De Turkse ambassade stuurde onlangs een lijst met vijftig namen van mensen die Erdogan begeleiden in Hamburg. Daarop zouden lijfwachten staan die betrokken waren bij het incident in de VS.

De VS vaardigden een arrestatiebevel uit voor twaalf leden van Erdogans beveiliging: negen lijfwachten en drie agenten. Turkije stelde in een reactie dat Erdogans bodyguards agressief waren bejegend door Amerikaanse agenten en zich slechts verdedigden.

Duitsland heeft, net als de VS, weinig op met die Turkse uitleg. Zo zei een Hamburgse politicus: „In onze straten heeft alleen de Hamburgse politie iets te vertellen – en verder niemand”.

Duitse veiligheidsdiensten waarschuwen dat eind volgende week straatgevechten kunnen uitbreken tussen Koerdische activisten en Turkse nationalisten. (NRC)

    • Vincent Sondermeijer