Je hebt helemaal niets aan inspirerende managementquotes

Column Japke-d. Bouma Het afgelopen jaar fileerde het ene kantoorcliché na het andere. Het was een zwaar jaar. Nu gaat ze met zomerstop.

Illustratie Rob Koops

Eén van de grote voordelen van werken op kantoor, is dat alles daarbuiten meevalt. Ik bedoel: als je de hele week laaghangend fruit moet plukken, het beste uit jezelf moet halen, moet leren van je learnings, je problemen moet ‘omdenken’ én zelfsturende teams, staand vergaderen, vouwfietsen in de treinspits, agile werken, scrummen en je flexplek hebt overleefd, dan schrik je nergens meer van.

Maar het kan altijd erger.

Daar kwam ik vorige week weer eens achter, toen ik de ergste quotes op kantoor voor jullie op een rijtje had gezet en dacht er wel mee klaar te zijn. Sterker nog, helemaal klaar, want dit is mijn laatste stukje voor de zomer. Hoera!

Denk jullie eens in: even twee maanden geen punten op de horizon, geen customer journeys, niemand centraal hoeven stellen, niet meer hoeven brainstormen, geen meetings meer hoeven inschieten en geen ‘storytelling’ aan je hoofd. Heerlijk.

Maar goed, zo gemakkelijk kwam ik niet van jullie af, want jullie wilden na de tien ergste kantoorclichés van vorige week nóg een aflevering over inspirerende managementquotes waar je heel veel jeuk van krijgt. Dus hierbij dan, op mijn tandvlees, nog één keer voor de zomer. En dan hopelijk geen kantoorclichés meer. Toch?

Ga ik nu even twee maanden op de kantoorstretcher liggen.

Lees ook: Dit zijn de 10 ergste quotes op kantoor
 1. Work hard, play hard

  Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij mij is het meestal óf work, óf play. Dus als ik hard gefeest heb, heb ik meestal geen puf meer om te werken, en als ik een week kantoorclichés heb aangehoord, plof ik vrijdag als een dode zak uien op de bank. Bij hard play moet ik bovendien altijd aan porno denken. Net als bij ‘hard op de inhoud, zacht op de relatie’. Maar dat zal wel weer aan mij liggen.

 2. Feedback is een cadeautje

  Tuurlijk joh. Er zijn ook mensen die met geurkaarsen aankomen als cadeautje. Of met witte sportsokken. Of met een voetbalboek. De Blokker is er groot mee geworden. Of wacht, juist niet. Enfin.

 3. Buiten winnen, is binnen beginnen

  Mijn ervaring is dat als je buiten wil winnen, je ook beter buiten kunt beginnen. Lange stukken rennen op het strand, stormbanen, bergen op, lanen af. Van binnen zitten heeft nog nooit iemand buiten gewonnen.

 4. Alleen ga je sneller, samen kom je verder

  Euh, helaas. Iedereen die wel eens met vier jengelende kinderen en een tent op vakantie is geweest, weet dat je in je eentje met een rugzak veel verder komt. Vietnam, Australië, ik noem maar wat. Laat staan dat je ergens komt met een groepje collega’s. Dan mag je al blij zijn als je de vrijmibo haalt.

 5. Als je alleen maar een hamer hebt, is elk probleem een spijker

  O jongens, hád ik af en toe maar een hamer op mijn werk. Maar die mag ik van de rechter niet meer meenemen naar kantoor.

 6. Zonder dwarsliggers geen spoor

  Zeker. En wat doe je met al die dwarsliggers op het spoor? Juist. Daar rijd je met een dikke trein gewoon keihard overheen.

 7. Anger in, love out

  Ik ken mensen die dit veel te lang gedaan hebben en nu met een dwangbuis in een instituut zitten.

 8. Change may be just around the corner

  Ja, of een tramongeluk. Of een pitbull. Of een scrum master die jou feedback wil geven. Of een hondendrol. Alles kan om de hoek liggen wachten. Dat is het mooie. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 9. Waar een deur dichtgaat, gaat ergens anders een raam open

  Ja, dat is een beetje het idee van een kantoor, hè. Dat deuren open gaan en ramen dicht en andersom. Hoewel, ramen mogen vaak niet open hoor, dan werkt het klimaatsysteem niet meer. Wat wél zo is, is dat er soms een beetje te veel deuren open staan, qua open deuren. Maar meestal betekent een quote als deze dat je moet opletten omdat je baan op de tocht staat.

 10. Succes is een werkwoord

  Nee. Succes is geen werkwoord. Het is een zelfstandig naamwoord. Het is wel zo dat je hard moet werken voor succes. Maar meestal is succes mazzel hebben, de juiste mensen kennen en bovenal timing: succes is timing. Iets wat je zelden zelf in de hand hebt, laat staan dat je succes krijgt van een blaartrekkende managementquote.

 11. Het beste wat je kunt worden, is jezelf

  Zeer grote onzin. Iedereen die wel eens in de spiegel kijkt, weet dat. Net als ‘wees jezelf, er zijn al zoveel anderen’. Wat een getrut. Stijg eens boven jezelf uit, zou ik zeggen.

 12. Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan

  Ik denk dat ze daar bij de bouw van de piramides in Egypte destijds toch echt anders over dachten. Of de Russen in Siberië. Ik noem maar wat hè. Er gaan ook veel moderne kantoortijgers dood van te hard werken. En daarom ga ik nu ook twee maanden op vakantie.

 13. Om mensen te houden, moet je ván ze houden

  Hahahahhaha. Echt niet. Om mensen te houden moet je ze fatsoenlijk betalen, ze met respect behandelen en beleefd tegen ze zijn. Maar van ze houden? Stel je voor. Dan konden we 90 procent van alle werkende Nederlanders ontslaan.