Initiatiefwet

Wilders: ‘Mogelijke terrorist kan vastgezet worden zonder bewijs’

PVV-leider Geert Wilders wil inlichtingendienst AIVD de bevoegdheid geven om burgers die geen strafbaar feit hebben gepleegd een half jaar vast te laten zetten. In De Telegraaf kondigde de politicus dinsdag een initiatiefwet aan om potentiële terroristen preventief te kunnen opsluiten. De minister van Binnenlandse Zaken moet wel goedkeuring geven en een rechter moet de aanhouding binnen een week ‘marginaal toetsen’: niet de inhoud van het besluit, maar alleen of het op de juiste manier tot stand is gekomen. Normaal kunnen burgers alleen worden vastgehouden als het OM zwaarwegende aanwijzingen heeft van strafbare feiten. Het plan is waarschijnlijk in strijd met mensenrechten, zoals het recht op een eerlijk proces. Volgens Wilders is de wet nodig gezien de recente aanslagen in Europa. (NRC)