Recensie

Recensie Muziek

De kameleon David Bowie op een van zijn keerpunten

Op de tentoonstelling David Bowie Is werd de maquette getoond van het immense decor dat Bowie met zich meetorste op zijn Amerikaanse tournee van 1974. Het monstrum bleek onhandelbaar en de tour werd afgemaakt met een beperkte versie van de gestileerde grootstedelijke skyline. Het werd hoe dan ook Bowies meest theatrale tournee ooit, megalomaan in zijn Hamlet- en Orwell-referenties. Een opname van de legendarische show uit Los Angeles verscheen op Record Store Day in een snel uitverkochte vinylversie en is er nu digitaal.

Songmateriaal concentreert zich op het album Diamond Dogs, afgewisseld met bijzondere versies van ‘Space Oddity’ en ‘All the Young Dudes’. Gitaristen Carlos Alomar en Earl Slick en pianist Mike Garson laten zich prominent gelden. De kiem wordt gelegd van Bowies ‘plastic soul’-periode die zich spoedig zou uiten op het album Young Americans. Cracked Actor documenteert een keerpunt van een kameleon in een van zijn vele transformaties.