Examenexpositie AKI: chimpansee wordt gek van Donald Trump

Blog examenexposities #2

Sinds vorige week zijn de examenexposities van de kunstacademies weer te bezoeken. In een serie eerste indrukken per school vandaag Aki Enschede (t/m woensdag 28 juni).
Welke jonge kunstenaars vallen op?

Eren Karayavuz

Op de AKI Artez in Enschede studeren dit jaar maar zo’n 30 studenten af, legt Kira Fröse uit in een ruimte die ze heeft ingericht als een knusse woonkeuken van generaties terug. ,,Volgend jaar zijn het er weer meer. De extra ruimte komt goed uit, want velen van ons maken grote werken.” Dat klopt, en sommige studenten duiken ook op wel drie plaatsen in het gebouw op met hun installaties.

Eren Karayavuz

Eren Karayavuz

Eren Karayavuz heeft ontdekt dat er in oude houten stoelen elegante wezens schuilen met een motoriek en persoonlijkheid die erg op de onze lijkt. Alleen wat houtiger. Oude keukenstoelen verzaagt en hermonteert hij zo dat ze een menselijke houding krijgen. De een zit gezellig op een stapeltje kussens (de in blokken gezaagde zitting), de ander kletst met de benen over elkaar geslagen lekker bij. Nummer drie knielt opvallend sierlijk. Een vondst. Ontroerend. Instagram: Depp_RN

Terence Baier

The world is our business. Terence Baier

Een eilandje van vlonders in een meertje met een bodem van wit plastic. Er stijgt een chemische lucht uit op. Op de vier witte wanden rondom zijn projecties te zien: zwart-witfoto’s van een jaren zestig gezinnetje knus voor de televisie. Hun hoofden zijn een wervelstorm van digitale vervorming. ,,The world is our business”, klinkt het schel uit luidsprekers, terwijl Terence Baier het kleurige hoofd van Donald Trump in de tv-schermen op de foto’s projecteert. In zijn afstudeerinstallatie klinkt ook steeds muziek, een snerpende mix van Oosters en elektro. Op de vierde wand in de kleine ruimte staat op de foto geen gezinnetje, maar een chimpansee in een wit hansopje die gek wordt van Trump. De lelijke muziek blijft maar klinken terwijl de chemische lucht op je keel slaat. Terencebaier.com

Ole Nieling

Esoterrorisme. Ole Nieling

Ole Nieling studeert af met iets dat hij esoterrorisme noemt. Op een video die bij de installatie hoort, zie je hem rondlopen met een houten kastje voor zijn borst gebonden. Als een rugzakje draagt hij op zijn rug een stel grote batterijen. Het kistje en de batterijen staan ook in de installatie. Het blijkt een soort schakelpaneel of synthesizer met knoppen en draadjes te zijn. De ondertitel is Modular synthesizer, FM-sender. Op de vloer staan een paar oude radio’s die rondzingende fluittonen laten horen, gekaapt als ze zijn door de terroristen met hun synthesizer. Het rugzakje heeft in ieder geval heel veel weg van een bomgordel. Ole.wtf