Bussemaker geeft toestemming voor fusie ROC Leiden

De instelling moest in 2015 voor 40 miljoen worden gered, na een debacle met veel te dure nieuwbouw.

Eén van de nieuwbouwpanden die in 2015 bijna voor de ondergang van ROC Leiden zorgde.
Eén van de nieuwbouwpanden die in 2015 bijna voor de ondergang van ROC Leiden zorgde. Foto Marco de Swart/ANP

De mbo-school in Leiden die twee jaar geleden bijna failliet ging, mag fuseren met een onderwijsinstelling uit Gouda. Dat heeft demissionair minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) dinsdag besloten. De fusie tussen het noodlijdende ROC Leiden en het ID College moet in augustus 2018 voltooid zijn.

Bussemaker geeft haar toestemming voor de fusie onder andere omdat ze vreest dat het ROC Leiden anders opnieuw in de financiële problemen kan raken. In 2015, toen de instelling bijna failliet ging, redde de minister het roc met een noodlening van 40 miljoen euro.

Lees ook: De school waar iedereen nu tegenaan trapt

ROC Leiden en het ID College zijn daarnaast al een tijdje bezig hun samenwerking te intensiveren, schrijft Bussemaker aan de Tweede Kamer. Dat deden de scholen naar aanleiding van een motie van D66-kamerlid Paul van Meenen. Daarin riep hij ROC Leiden twee jaar geleden op flink af te slanken, door waar mogelijk studenten en opleidingen bij andere onderwijsinstellingen onder te brengen.

Verder is volgens de minister het animo onder studenten en leraren voor de fusie inmiddels groot genoeg. Voorheen was hun enthousiasme voor het samengaan van ROC Leiden en het ID College minder groot.

Nieuwbouw

De problemen bij ROC Leiden ontstonden toen de instelling in 2012 twee grote nieuwbouwpanden betrok. Die bleken niet alleen bijna vijf keer zo duur te zijn uitgevallen als begroot (223 in plaats van 46 miljoen euro), maar ook op veel gebieden ongeschikt voor onderwijs. Het leverde een financiële strop op, die ervoor zorgde dat de school op docenten moest bezuinigen.

Lees ook: Ze waren verliefd op hun vastgoed

Uiteindelijk bleek een faillissement onafwendbaar. In het voorjaar van 2015 besloot minister Bussemaker in te grijpen, om zo te voorkomen dat 9.000 leerlingen op straat belandden. Nadien schrapte ROC Leiden al een aantal opleidingen van matige kwaliteit.

ROC Leiden haalde intussen ook de banden aan met het IC College. Het is nu de bedoeling dat de scholen vanaf 1 september onder hetzelfde bestuur vallen. De twee onderwijsinstellingen gaan uiteindelijk samen verder onder de naam MBO Rijnland.