Brazilië

President Temer aangeklaagd voor aannemen van steekpenningen

De Braziliaanse hoofdaanklager heeft president Michel Temer officieel aangeklaagd voor corruptie. Hij beschuldigt Temer van het aannemen van steekpenningen van de directeur van vleesgigant JBS, ter waarde van (omgerekend) 150.000 euro. De aanklacht houdt verband met de ‘zwijggeldaffaire’ die in mei aan het licht kwam. Uit geheime geluidsopnamen zou Temers betrokkenheid blijken bij het corruptieschandaal Operatie Lava Jato (wasstraat) dat Brazilië al drie jaar bezighoudt. Het Hooggerechtshof moet bepalen of de aanklacht naar het Congres gaat. Als een tweederde meerderheid vóór vervolging stemt, wordt Temer 180 dagen geschorst en de weg vrijgemaakt voor de rechtszaak. Temers coalitie heeft een parlementsmeerderheid en kan door tegen te stemmen, vervolging blokkeren. (NRC)