Brazilië

Corrupte ex-minister moet twaalf jaar de gevangenis in

Een rechtbank in Brazilië heeft voormalig minister van Financiën, Antonio Palocci, maandag veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens corruptie en witwassen van geld. Palocci werd vorig jaar september opgepakt, en toen werd al duidelijk dat hij onder meer smeergeld van de grote Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras had doorgesluisd naar de Arbeiderspartij.

De vervolging van de ex-minister maakt deel uit van Lavo Jato (Wasstraat), een grootschalige anticorruptieoperatie in Brazilië. Palocci heeft gezegd meer details te zullen verstrekken over illegale geldstromen binnen de Arbeiderspartij.

Palocci was tussen 2003 en 2011 minister van Financiën onder president Luiz Inácio Lula da Silva. In 2011 werd hij stafchef van Lula’s opvolger, Dilma Rousseff, maar die functie behield hij niet lang. Hij raakte in opspraak toen bleek dat zijn vermogen gedurende zijn ambtstermijn als minister met omgerekend zo’n 8,8 miljoen euro was toegenomen. Vorig jaar werd president Rousseff gedwongen tot aftreden: ze zou hebben gesjoemeld met overheidsgeld.

Later deze week zal de Braziliaanse justitie bekendmaken of ook de huidige president Michel Temer wordt aangeklaagd wegens corruptie. Temer zelf zei maandag dat „niets” de huidige regering zal kunnen vernietigen. (NRC)