Braziliaanse president Temer (76) aangeklaagd voor corruptie

De Braziliaanse president zou steekpenningen hebben aangenomen van vleesgigant JBS, ter waarde van 500 duizend real (150 duizend euro).

De Braziliaanse hoofdaanklager Rodrigo Janot heeft president Michel Temer (76) officieel aangeklaagd voor corruptie, daarmee is Temer het eerste Braziliaanse staatshoofd dat in staat van beschuldiging is gesteld wegens criminele handelingen. De hoofdaanklager beschuldigt Temer van het aannemen van steekpenningen van de directeur van vleesgigant JBS, Joesley Batista, ter waarde van 500 duizend real (150 duizend euro).

De aanklacht die maandag door Janot werd ingediend bij het Hooggerechtshof is er één van een reeks aanklachten tegen de door corruptie geplaagde president Temer, en houdt verband met de zogenoemde ‘zwijggeld affaire’ die in mei aan het licht kwam. Uit geheime geluidsopnamen zou president Temers betrokkenheid blijken bij het omvangrijke corruptieschandaal Operatie Lava Jato (wasstraat) dat Brazilië nu al drie jaar in de greep houdt. Zo zou Temer onder meer zwijggeld betalen aan oud-parlementsvoorzitter en zijn voormalige rechterhand, Eduardo Cunha, die een gevangenisstraf van 15 jaar uitzit om te voorkomen dat hij verdere informatie aan justitie bekend zou maken in ruil voor strafvermindering.

Meerderheid in parlement

Het Hooggerechtshof moet nu bepalen of de aanklacht naar het congres gaat, waar dan vervolgens gestemd moet worden over Temers vervolging. Als een tweederde meerderheid van het congres vóór vervolging stemt, wordt Temer voor een periode van 180 dagen geschorst en wordt de weg vrijgemaakt voor de rechtszaak. Of dat gaat lukken is echter zeer de vraag, want Temers coalitie heeft een meerderheid in het parlement en kan vervolging blokkeren.

Lees ook: Hooggerechtshof onderzoekt Braziliaanse president Temer om corruptie

De aanklacht komt niet onverwacht. Vorige week maakte de Braziliaanse Federale Politie (de Braziliaanse variant van de FBI) al bekend dat onderzoekers genoeg bewijs hadden gevonden tegen Temer, wiens politieke voortbestaan aan een zijden draadje hangt. De verwachting is bovendien dat er de komende periode nog meer aanklachten tegen Temer volgen. Zo wordt hij er ook van verdacht opzettelijk het onderzoek naar de corruptiezaak tegen te werken.

Impopulair

Temer is ondertussen enorm impopulair bij de Braziliaanse bevolking die het liefst zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen wil. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Datafolha bleek dit weekend dat slechts 7 procent van de Brazilianen tevreden is met Temer. Temer volgde vorig jaar de afgezette oud-president Dilma Rousseff op die na een lange machtsstrijd uit haar ambt werd gezet omdat ze fiscaal gesjoemeld zou hebben met overheidsgelden. Temer, die haar vicepresident was, nam de macht toen over.

Temer ontkent alle beschuldigingen. ‘Niets kan ons vernietigen; mij niet, en mijn regering niet’, aldus Temer maandag. Toch raakt hij verder geïsoleerd, niet alleen in eigen land, ook in het buitenland. Tijdens een bezoek aan Rusland en Noorwegen afgelopen week bleek hoe de omvangrijke corruptie Temers imago in het buitenland heeft beschadigd. Tijdens een receptie bij de Braziliaanse ambassade in Moskou was slechts een klein groepje mensen aanwezig en in Oslo kreeg Temer een publieke lezing van premier Solberg over het witwasschandaal Lava Jato. In zijn aanwezigheid werd ook ingegaan op de mogelijke vervolging van Temer en zijn kabinet.

    • Nina Jurna