Bescheiden De Boer mag bouwen bij Crystal Palace

Engels voetbal Frank de Boer tekende voor drie jaar als coach van de vijfde Londense club. „Als ik hier over drie jaar nog zit heb ik het goed gedaan.”

Foto Reuters

Louis van Gaal was de eerste die Frank de Boer feliciteerde met zijn baan in „de opwindende wereld” die Premier League heet. Zijn leermeester en oud-coach van United was de enige bij wie De Boer te rade is gegaan over wat hem te wachten staat in de „grootste competitie van de wereld”, zei de oud-Ajax-coach maandag bij zijn presentatie bij Crystal Palace.

De nummer veertien van het afgelopen seizoen in Engeland is de club waar de 47-jarige De Boer zijn trainerscarrière nieuw leven wil inblazen, na een mislukt avontuur buiten de Nederlandse landsgrenzen, bij het Italiaanse Inter. Hij tekende maandag voor drie jaar bij de (vijfde) Londense club en in alles klonk de realistische bescheidenheid door van een coach die in Nederland zijn sporen heeft verdiend, maar internationaal nog alles te bewijzen heeft. De Boer: „Als ik hier over drie jaar nog zit is dat mooi, want dan heb ik het goed gedaan.”

Crystal Palace wil zich definitief ontworstelen aan de voortdurende flirt met degradatie en De Boer is in dat proces de man die de club „verder moet ontwikkelen”, zei (mede)clubeigenaar Steve Parish. „Frank heeft niet alleen de ervaring in het bouwen van een winnend elftal, maar heeft ook kennis van hoe een club werkt. Hij komt van misschien wel de best georganiseerde club ter wereld. Ik hoop dat we zijn visie hier snel kunnen implementeren”, zei hij doelend op het inpassen van (eigen) jeugd waar De Boer bekend om staat. Maar: „Deze competitie is meedogenloos.”

De Boer toont zich onder de indruk van met name de aanval bij Palace, met Wilfried Zaha als sterspeler. Hij ziet veel potentie in het team dat hij overneemt van oud-bondscoach van Engeland Sam Allardyce, die zelf vertrok deze zomer. Qua versterkingen denkt hij aan „één of twee spelers van wie ik denk: die heb ik nodig”. Als ‘manager’ van een Engelse club gaat hij ook over de transfers. Parish: „Er is er maar één die bepaalt en dat is Frank.” Palace draaide naar schatting afgelopen seizoen een omzet van ruim 150 miljoen euro, een bescheiden bedrag in de Premier League.

De Boer heeft na vier opeenvolgende titels met Ajax nu drie seizoenen geen prijs gewonnen en de aantrekkingskracht van het Ajax-spel hield het laatste jaar niet over. Niettemin had Parish het over „een mijlpaal dat een trainer van het kaliber van Frank” voor Crystal Palace kiest.

Op zaterdag 12 augustus begint de Premier League voor De Boer met een thuisduel op Selhurst Park in Zuid-Londen, tegen het gepromoveerde Huddersfield Town.