America’s Cup

Nieuw-Zeeland revancheert zich voor dramatische nederlaag van vier jaar terug

Nieuw-Zeeland viert de zege.
Nieuw-Zeeland viert de zege. Foto Clive Mason/AFP

De zeilploeg van Nieuw-Zeeland heeft de 35ste America’s Cup gewonnen.

De formatie van stuurman Peter Burling (26) besliste maandag de strijd met de Verenigde Staten voor de kust van Bermuda door ook de negende race te winnen. Daardoor kwam Emirates Team New Zealand op een onoverbrugbare voorsprong van 7-1. Als beloning ontving de ploeg van Burling de ‘Auld Mug’, de bokaal die in 1851 voor het eerst werd uitgereikt aan de winnaar van de oeroude zeilwedstrijd.

Nieuw-Zeeland revancheerde zich voor het drama van vier jaar geleden in de baai van San Francisco. Toen verspeelden de ‘Kiwi’s’ een voorsprong van 8-1 en ging Oracle Team USA alsnog met de winst aan de haal (8-9). Dit jaar was het supersnelle jacht van Nieuw-Zeeland oppermachtig. De Nederlander Carlo Huisman maakt deel uit van de ploeg rond stuurman Burling, al zat hij tijdens de races niet aan boord.

Bij de America’s Cup wordt gevaren met hypermoderne boten, die met hoge snelheid over het water ‘vliegen’. Nieuw-Zeeland maakte gebruik van een ingenieus hydraulisch systeem dat niet met de hand, maar met de voeten werd bediend.

De Nieuw-Zeelandse boot was amper bij te houden voor de Amerikanen onder leiding van stuurman Jimmy Spithill, die de ‘Auld Mug’ in 2010 en 2013 binnenhaalde. (ANP)