ZeilenKiwi’s met 6-1 aan kop

Foto’s AP, AFP

De America’s Cup, de oudste sporttrofee ter wereld (van 1851), is in een beslissende fase gekomen. Voor de kust van de Bermudaeilanden heeft de supersnelle catamaran van Emirates Team New Zealand, met aan boord wielrenners die energie leveren voor de hydraulische systemen, de beste papieren tegen titelhouder Oracle Team USA.

De Nieuw-Zeelandse uitdagers gingen het weekend in met een voorsprong van 3-0. Zaterdag wonnen beide teams één race (4-1). Zondag waren de Nieuw-Zeelanders weer ongenaakbaar. De stand is 6-1. Bij deze 35ste editie van de Auld Mug is het team dat als eerste zeven races heeft gewonnen, winnaar van de America’s Cup.

In Nieuw-Zeeland houden de fans nog wel hun hart vast. Vier jaar geleden gaven de kiwi’s een voorsprong van 8-1 weg tegen de Amerikanen. Destijds won de ploeg die als eerste negen overwinningen had geboekt. Het werd 9-8.