Twee jaar na bevrijding Rijke is ook Zweedse metgezel vrij

De 42-jarige Johan Gustafsson werd in 2011 gekidnapt in de buurt van Timboektoe, samen met de Nederlander Sjaak Rijke en een Zuid-Afrikaan.

De Zweed Johan Gustafsson (L), de Zuid-Afrikaanse Brit Stephen Malcolm McGown (M) en de Nederlander Sjaak Rijke werden gegijzeld door een aan Al Qaeda gelinkte groepering Al-Din. Deze beelden werden in 2012 uitgezonden door de Arabische zender Al-Jazeera.
De Zweed Johan Gustafsson (L), de Zuid-Afrikaanse Brit Stephen Malcolm McGown (M) en de Nederlander Sjaak Rijke werden gegijzeld door een aan Al Qaeda gelinkte groepering Al-Din. Deze beelden werden in 2012 uitgezonden door de Arabische zender Al-Jazeera. Foto AFP/Al Jazeera

Een Zweed die bijna zes jaar geleden in het noorden van Mali werd ontvoerd door sympathisanten van Al-Qaeda, is vrijgelaten. Dat heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallstrom, maandag bekendgemaakt.

De 42-jarige Johan Gustafsson werd op 25 november 2011 gekidnapt tijdens een motortocht in de buurt van Timboektoe, samen met de Nederlandse machinist Sjaak Rijke en een Zuid-Afrikaan. Die laatste zit nog steeds vast. Een Duitser die zich bij de ontvoering verzette en weigerde in een vrachtwagen te stappen, werd ter plekke doodgeschoten. De Nederlander Rijke werd in april 2015 bevrijd door Franse commando’s.

Lees ook dit achtergrondverhaal over de ontvoering van Sjaak Rijke: Een niet geheel toevallig einde aan een ‘stille’ ontvoering

Magreb

In een verklaring na zijn vrijlating liet Rijke weten tijdens zijn gevangenschap zware fysieke en mentale ontberingen te hebben doorstaan. „Op enkele incidenten na ben ik goed verzorgd. Het leven in de woestijn is zwaar, voedsel is vaak schaars en daardoor eenzijdig”, schreef hij.

Volgens de Zweedse radio vroegen de ontvoerders, waarschijnlijk behorend tot de terreurgroep AQIM (Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb) vijf miljoen dollar losgeld voor Gustafsson, maar is daar niet op ingaan. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat slecht dat de vrijlating er is gekomen na „uitgebreide inspanningen”.