Oecumenische dienst

Applaus voor deelname plebaan aan Roze Zaterdag

Plebaan (pastoor) Geertjan van Rossem van de Sint-Jan in Den Bosch heeft zaterdag applaus gekregen voor zijn deelname aan de veelbesproken oecumenische viering aan het begin van Roze Zaterdag. De gebedsdienst zaterdagochtend had plaats in de protestantse Grote Kerk in Den Bosch, omdat bisschop Gerard de Korte de toestemming had ingetrokken om die in de Sint-Jan te houden, na protesten van priesters en gelovigen. Van Rossem zei dat hij had gehoopt dat de dienst in de Sint-Jan had kunnen plaatsvinden. „Helaas mocht dat niet zo zijn.”

De bisschop was ondanks vele verzoeken niet aanwezig in de Grote Kerk, maar de plebaan vertelde dat hij de volledige steun van hem had om de ‘roze’ dienst te helpen leiden.

Na afloop zei de plebaan dat bij tegenstanders de vrees bestond dat de Sint-Jan tijdens de roze viering misbruikt zou worden voor een demonstratie. Zo’n protestactie zou het heilige karakter van de bisschopskerk aantasten, legde hij uit. De Grote Kerk was zaterdag te klein om aan alle gelovigen plaats te bieden. Er werd gebeden voor de homogemeenschap en aandacht gevraagd voor antihomogeweld en intolerantie.

Volgend jaar is Roze Zaterdag in Gouda, en in 2019 is Venlo gaststad, zo maakte de organisatie van de Roze Zaterdag bekend. (ANP)