In beeld

Mongolië kiest nieuwe president

Iets minder dan twee miljoen Mongoliërs gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Na twee termijnen moet de huidige president Tsakhia Elbegdorj plaatsmaken voor een opvolger. Een paardenverkoper, een oud-topjudoka en een fengshui-meester dingen mee naar het presidentschap van het lege uitgestrekte land in Centraal Azië.
Maandag gingen stembureaus open in de steden, dorpen en in tenten op de prairies van Mongolië. In het land dat 37 keer groter is dan Nederland, wonen drie miljoen mensen, van wie een kleine twee miljoen stemgerechtigd zijn.
B. Rentsendorj/Reuters
Medewerkers van stembureau Erdene Sum Ger in de Tuulvallei wachten op de komst van de kiezers.
Fred Dufour/AFP
De presidentscampagne draaide om zorgen over corruptie en de staat van de economie van het grondstoffenrijke land. Mongolië is zeer rijk aan kolen, koper en goud.
B. Rentsendorj/Reuters
Naar verwachting zal de presidentsrace gaan tussen de gematigde Miyeegombo Enkhbold van de regerende Mongoolse Volkspartij (MMP) en de voormalige vechtsporter en nationalist Khaltmaa Battulga van de Democratische Partij uit de oppositie.
Fred Dufour/AFP
Sainkhuu Ganbaatar van de Volksrevolutionaire Partij (MPRP) wordt als outsider gezien. Bij voldoende stemmen kan hij een tweede ronde afdwingen.
B. Rentsendorj/Reuters
Mongolië is een parlementaire democratie en heeft vorig jaar een nieuwe regering gekozen. De huidige verkiezingen gaan duidelijk maken in hoeverre bevolking vertrouwen heeft in regeringspartij MPP en hun oplossingen om het land uit de crisis te helpen.
Fred Dufour/AFP
In het parlementaire systeem van Mongolië leidt de premier de overheid, maar heeft de president bevoegdheden om wetgeving te vetoën en gerechtelijke afspraken te maken.
Fred Dufour/AFP
Alle drie de kandidaten willen het land uit de crisis leiden en de economie stimuleren door de banden met de buurlanden aan te halen.
Fred Dufour/AFP
Enkhbold voert campagne met de slogan "Een verenigd Mongolië zal winnen" en wil de banden met China aanhalen.
Fred Dufour/AFP
De nationalistische kandidaat Battulga voert campagne met een vergelijkbare slogan: "Mongolië zal winnen" en is wantrouwender tegenover grote buur China.
Fred Dufour/AFP
Een man verlaat een traditionele yurt waar een stembureau in is gevestigd.
Fred Dufour/AFP
Een stembureau in de hoofdstad Ulan Baator.
B. Rentsendorj/Reuters
Een derde van de bevolking bestaat uit herders en nomaden. Zij hebben eerder al in mobiele stembureaus hun stem uitgebracht.
B. Rentsendorj/Reuters
Ook bij ouderen die slecht ter been zijn en andere stemgerechtigden die niet in staat zijn de vaak lange reis te maken, worden bezocht door de mobiele stembureaus.
Byambasuren Byamba-Ochir/AFP
Een oude vrouw toont de inkt op haar vinger als teken dat ze gestemd heeft. Ze heeft de dag voor de verkiezingen thuis kunnen stemmen dankzij de het mobiele stembureau.
Byambasuren Byamba-Ochir/AFP
Tijdens de campagnes zijn peilingen niet toegestaan, maar volgens het laaste nationale onderzoek dat in maart gehouden werd, maakt de regeringspartij MPP, die vorig jaar met groot verschil de parlementsverkiezingen won, met presidentskandidaat Enkhbold de meest kans.
B. Rentsendorj/Reuters