Meteoriet van 500 gram slaat in op schuur in Broek in Waterland

In Broek in Waterland is op 11 januari 2017 een kleine meteoriet van 500 gram ingeslagen. Met de snelheid van een paar honderd kilometer per uur boorde het stukje ruimtepuin zich door het dak van een schuur in de Noord-Hollandse plaats. Het is de zesde meteoriet die wordt gevonden in Nederland sinds 1840, meldt onderzoeksinstituut Naturalis maandag.

De meteoriet sloeg op 11 januari in om 17.09 uur. Een paar seconden eerder hadden meerdere mensen in Nederland en België een vuurbol waargenomen in de lucht. Naturalis legt op zijn website uit: „Wanneer een meteoriet vanuit de ruimte met zo’n 10 km per seconde de aardatmosfeer binnendringt, neemt de snelheid met een razend tempo af. De steen wordt door de luchtweerstand sterk verhit en begint aan de buitenkant te smelten, en wordt hierdoor dus snel kleiner. Door alle energie die vrijkomt is er dan vaak een vuurbol te zien.”

De steenmeteoriet is waarschijnlijk afkomstig uit de planetoïdegordel tussen de banen van Jupiter en Mars.