Hockey World League

Hockeyers vernederen Argentinië

Met veel machtsvertoon hebben de Nederlandse hockeyers zondag de halvefinaleronde van de Hockey World League (HWL) gewonnen. De vernieuwde formatie van bondscoach Max Caldas vernederde olympisch kampioen Argentinië tijdens de eindstrijd van het toernooi in Londen: 6-1.

Valentin Verga, geboren in Buenos Aires, legde de basis voor de riante zege. Met twee doelpunten zette hij de nummer één van de wereldranglijst op een 2-0 achterstand. Vlak voor rust tekende Thijs van Dam voor de 3-0. In het derde kwart liep Nederland verder uit door treffers van Robbert Kemperman en Mirco Pruyser (zijn zevende van het toernooi). Thierry Brinkman maakte in de slotfase de 6-0, waarna Matias Paredes nog scoorde voor de Argentijnen.

De wedstrijd ging vooral om de eer. Beide ploegen hadden zich al geplaatst voor de finaleronde van de HWL (later dit jaar in India) en hadden tijdens het toernooi in Londen ook al een ticket voor het WK van 2018 (ook in India) bemachtigd.

Nederland maakte niet alleen indruk tegen Argentinië tijdens de halvefinaleronde van de HWL. De nummer vier van de Spelen in Rio won alle groepsduels en verpulverde China in de kwartfinale: 7-0. In de halve finale moest gastland Engeland er aan geloven: 2-0.

„Dit is een enorme opsteker voor het EK”, realiseerde Verga zich na de zege op de beste hockeyers van zijn geboorteland. „Zo wil je straks [in augustus] een EK voor eigen publiek graag beginnen.” Pruyser besefte dat zijn team zich in Londen thuis voelt. „Twee jaar geleden versloegen we hier Duitsland met 6-1 in de finale van het EK.” (ANP)