Gijzelsoftware

‘Ransomware in zeker vijftien ziekenhuizen’

Zeker vijftien ziekenhuizen in Nederland hebben de laatste drie jaar te maken gekregen met ransomware (gijzelsoftware). Dat meldt de NOS na een rondgang langs 25 ziekenhuizen. In een ervan werd gijzelsoftware op 75 computers aangetroffen.

Gijzelsoftware blokkeert computergegevens waarna gebruikers losgeld (ransom) moeten betalen om de computer te ontgrendelen. Criminelen verdienen jaarlijks honderden miljoenen met dit soort software. Ransomware verspreidt zich meestal via (nep-)e-mails en soms via bedrijfsnetwerken.

Ziekenhuizen maken vrijwel dagelijks back-ups, Daardoor zouden „slechts enkele gegevens” verloren zijn gegaan. Half mei werden diverse ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk getroffen door gijzelsoftware: zij moesten operaties uitstellen en soms zelfs sluiten. Vorige maand zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat ziekenhuizen in Nederland vorig jaar zo’n tien keer getroffen zijn door een ransomwareaanval.

Ziekenhuizen zijn kwetsbare doelwitten: ze zouden sneller bereid zijn losgeld te betalen omdat ze het zich niet kunnen permitteren langdurig te sluiten. Bij fusieziekenhuizen bestaan computernetwerken volgens de NVZ uit aan elkaar geplakte systemen, met elk een ander veiligheidsbeleid. (NRC)