Gijzelsoftware

‘Ransomware in zeker vijftien ziekenhuizen’

Zeker vijftien ziekenhuizen in Nederland kregen de laatste drie jaar te maken met ransomware (gijzelsoftware). Dat meldt de NOS na een rondgang langs 25 ziekenhuizen. In een ervan werd gijzelsoftware op 75 computers aangetroffen.

Gijzelsoftware blokkeert computergegevens waarna gebruikers losgeld (ransom) moeten betalen om de computer te ontgrendelen. Criminelen verdienen jaarlijks honderden miljoenen met dit soort software. Ransomware verspreidt zich meestal via (nep-)e-mails en soms via bedrijfsnetwerken, zoals bij WannaCry, dat in korte tijd wist door te dringen tot een groot aantal computers en netwerken.

Ziekenhuizen maken vrijwel dagelijks back-ups, waardoor, in dit geval, ‘slechts enkele gegevens’ verloren zouden zijn gegaan. Half mei werden meerdere ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk getroffen door gijzelsoftware: zij moesten operaties uitstellen en soms zelfs sluiten. Vorige maand zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat ziekenhuizen in Nederland vorig jaar zo’n tien keer getroffen zijn door een ransomwareaanval.

Ziekenhuizen zijn kwetsbare doelwitten: ze zouden sneller bereid zijn losgeld te betalen omdat ze het zich niet kunnen permitteren langdurig te sluiten. (NRC)