Dissident

China laat Liu Xiaobi, die in 2010 Nobelprijs voor de Vrede won, vrij

Liu Xiaobo (61), die sinds 2009 vastzat als voorvechter van democratische hervormingen in China, is eind mei wegens ernstige ziekte vervroegd vrijgelaten. Dat hebben zijn advocaten in Beijing maandag bevestigd. Liu, die in een ziekenhuis in Shenyang verblijft, lijdt aan een ongeneeslijke vorm van leverkanker. Het was bekend dat gedurende zijn gevangenschap in een gevangenis in het noordoosten van China zijn gezondheid achteruit was gegaan. Liu, een docent aan de Beringse Normaal Universiteit kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede voor het document Charter 08 waarin hij pleitte voor geleidelijke politieke hervormingen. Een jaar eerder was hij veroordeeld wegens het „aanzetten tot ondermijning van de staat”. Het Nobelprijscomité omschreef hem bij de toekenning van de prijs – die hij dus niet kon ophalen – als ‘het meest vooraanstaande symbool van de mensenrechten in China’. (NRC)