In beeld

De America’s Cup is Formule 1 op zee

De zeilploeg van Nieuw-Zeeland heeft de America's Cup gewonnen, de oudste sportbokaal ter wereld. Als beloning ontving de ploeg van stuurman Peter Burling de 'Auld Mug', de bokaal die in 1851 voor het eerst werd uitgereikt aan de winnaar van de zeilwedstrijd.
Team Nieuw-Zeeland viert de overwinning op team USA met champagne.
Gregory Bull/AP
Bij deze 35ste editie van de Auld Mug is het team dat als eerste zeven races heeft gewonnen, winnaar van de America’s Cup.
Ezra Shaw/Getty Images/AFP
Het Oracle Team USA van schipper Jimmy Spithill zeilt de finale tegen Emirates Team New Zealand met schipper Peter Burling.
Gilles Martin-Raget/ACEA via AP
Het zijn oude bekenden: de vorige editie draaide uit op de meest dramatische wending in de geschiedenis van de sport. Schipper Dean Barker van Team New Zealand had de champagne al koud staan met een voorsprong van 8-1, één zege verwijderd van eeuwige roem. Maar onder de Golden Gate Bridge vochten de Amerikanen zich terug en wonnen acht races op rij: 9-8.
Clive Mason/Getty Images/AFP
Een belangrijk onderdeel van de America’s Cup is technologische innovatie. Zo maken de de boten gebruik van foiling, gebaseerd op draagvleugeltechnieken. Dit zorgt ervoor dat ze bij hoge snelheid los komen uit het water en lijken te vliegen.
Gilles Martin-Raget/ACEA via AP
De boten worden uit het water getild door L-vormige koolstof vinnen ter grootte van een surfplank, de foils. Deze techniek bestaat al ruim honderd jaar in de scheepvaart en wordt toegepast bij draagvleugelboten.
Ezra Shaw/Getty Images/AFP
Sinds dit jaar richten alle teams zich op deze veelbelovende techniek. Dat komt gedeeltelijk door de opkomst van koolstof. Dit materiaal maakt het mogelijk een lichtgewicht foil te maken die de enorme krachten die erop komen te staan aankan.
Clive Mason/Getty Images/AFP
Door de kromming van de foils duwt een opwaartse kracht de boot uit het water. De romp kan dan volledig losraken van het water en enkel op de L-vormige foils zeilen. Overstag gaan op foils kan sinds vorig jaar ook.
Gilles Martin-Raget/ACEA via AP
Begin deze maand zeilde een catamaran voor het eerst een ‘droog rondje’. De beide rompen van het indrukwekkende vaartuig raakten gedurende de hele race van 25 minuten geen enkele keer het water.
Gregory Bull/AP
De supersnelle catamaran van Emirates Team New Zealand heeft aan boord wielrenners die energie leveren voor de hydraulische systemen die de foils activeren.
Gregory Bull/AP
De schepen zeilen met snelheden tot 50 knopen, ruim 90 kilometer per uur.
Clive Mason/Getty Images/AFP
De keerzijde is dat als door een fout de boot zakt en de romp het water raakt, de snelheid er direct uit is. In het ergste geval slaat de boot over de kop, zoals bij Team New Zealand gebeurde tijdens de halve finale.
Gilles Martin-Raget/ACEA via AP
Gelet op de crashes die de boten soms maken is zeilen op dit niveau een extreme sport.
Clive Mason/Getty Images/AFP
"Het zijn net Formule 1-wagens", zei Oracle-schipper Jimmy Spithill onlangs in een interview met Reuters.
Ezra Shaw/Getty Images/AFP