China laat doodzieke Nobelprijswinnaar vrij

Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo zit sinds 2009 gevangen omdat hij opriep tot meer democratie.

Een Chinese agent staat op wacht in Hong Kong, met op de voorgrond een foto van Liu Xiaobo.
Een Chinese agent staat op wacht in Hong Kong, met op de voorgrond een foto van Liu Xiaobo. Foto: Kin Cheung / AP Photo

De Chinese regering laat Nobelprijswinnaar Liu Xiabao vrij zodat hij behandeld kan worden in een ziekenhuis. Dat meldt persbureau Reuters. De politiek dissident en mensenrechtenactivist heeft een vergevorderde vorm van leverkanker en heeft mogelijk niet lang meer te leven.

De advocaat van Liu’s broer bevestigt tegenover de krant South China Morning Post dat Liu een terminale vorm van leverkanker heeft en wordt behandeld in een ziekenhuis in Shenyang.

Van studentenleider tot internationaal symbool

De 61-jarige Liu Xiaobo werd bekend als een van de leiders van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Hij schreef diverse boeken en manifesten, waarin hij zich kritisch uitlaat over de Chinese regering.

Liu werd een symbool voor de strijd voor vrije meningsuiting in China toen hij in 2009 gearresteerd werd en werd veroordeeld tot elf jaar cel. Hij schreef als co-auteur mee aan een politiek manifest waarin werd opgeroepen tot politieke hervormingen. Dit Charter 08, dat werd ondertekend door 350 Chinese dissidenten, wordt als een grote bedreiging gezien voor de macht van de Chinese Communistische Partij.

In 2010 werd Liu de Nobelprijs van de Vrede toegekend vanwege zijn “lange en geweldloze inzet” voor de mensenrechtensituatie in China. De Chinese regering stond hem niet toe om zelf naar Oslo te komen voor de ceremonie, waardoor die uitreiking een politieke lading kreeg.

In beeld: de dag dat Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede kreeg

Hoewel de Noorse regering geen invloed heeft op het toekennen van de Nobelprijzen, schroefde Beijing de handelsrelaties met Noorwegen flink terug. Het duurde tot het najaar van 2016 voordat Oslo toegaf aan de druk, en een aantal politieke belangen van China erkende.