Formule 1

Opnieuw pech voor Verstappen terwijl teammaat zegeviert

Max viel opnieuw uit met technische problemen. Zijn stalgenoot Daniel Ricciardo won daarentegen de enerverende Grand Prix.

Daniel Ricciardo heeft de veelbewogen Grand Prix van Azerbeidzjan gewonnen. In de straten van Bakoe viel Max Verstappen uit met opnieuw technische problemen.

Voor Verstappen was het de vierde uitvalbeurt in de laatste zes races. Zijn Red Bull-team en motorenleverancier Renault blijven grote problemen houden met het betrouwbaar maken van het materiaal.

Cru was het voor Verstappen dat zijn teamgenoot uiteindelijk de zege pakte, terwijl de Nederlander een veel betere startpositie had weten te bemachtigen tijdens de kwalificatie op zaterdag en op vrijdag beide trainingen als snelste van het veld eindigde. Na afloop bleek Verstappen, die na zijn uitvalbeurt in de vorige race al duidelijk not amused was, niet aanspreekbaar voor de media. Later reageerde hij wel op zijn eigen website:

“In zo’n race vol met actie, waren we ervan overtuigd dat ik minstens op het podium had kunnen staan vandaag. Dus ik ben enorm teleurgesteld met dit resultaat.”

Dat Ricciardo uiteindelijk wist te winnen had veel te maken met het bewogen verloop van de race op de straten van Bakoe. Diverse keren moest de safety car op de baan komen omdat brokstukken en gestrande bolides moesten worden geruimd. Korte tijd werd de Grand Prix zelfs gestaakt.

Lang leek Lewis Hamilton de meeste aanspraak te maken op de zege, maar de Mercedes-coureur zag zichzelf uiteindelijk genoodzaakt een extra pitstop te maken. Een gedwongen reparatie aan zijn bolide kostte hem dierbare tijd. Eerder was Sebastian Vettel al uit de running voor de winst geraakt nadat hij een tijdstraf kreeg voor het aanrijden van diezelfde Hamilton.

De diverse incidenten maakten zo de weg vrij voor Ricciardo om op te stomen naar de leidende positie, gevolgd door Valtteri Bottas (Mercedes) en de nieuwkomer Lance Stroll. De 18-jarige Canadees van renstal Williams reed na een moeilijke opening van het seizoen opnieuw een keurige race nadat hij twee weken terug in Canada zijn eerste WK-punten scoorde.

Lees hieronder ons slowblog met tweets en video’s over de GP van Azerbeidzjan terug.

Stand in het WK na 8 van de 20 races

1. Sebastian Vettel 153 punten (+12)
2. Lewis Hamilton 139 (+10)
3. Valtteri Bottas 111 (+18)
4. Daniel Ricciardo 92 (+25)
5. Kimi Raikkonen 74 (+0)
6. MAX VERSTAPPEN 45 (+0)
7. Sergio Perez 44 (+0)

Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

1. Daniel Ricciardo (Red Bull) 51 ronden
2. Valtteri Bottas (Mercedes) +3,9 sec
3. Lance Stroll (Williams) +4,0
4. Sebastian Vettel (Ferrari) +6,0
5. Lewis Hamilton (Mercedes) +6,2
6. Esteban Ocon (Force India) +30,3
7. Kevin Magnussen (Haas) +41,8
8. Carlos Sainz (Toro Rosso) +49,4
9. Fernando Alonso (McLaren) +59,6
10. Pascal Wehrlein (Sauber) +1:29,1

Zege Red Bull drukt ellende Verstappen naar achtergrond

De zege van Red Bull-teamgenoot Ricciardo zal de uitermate teleurstellende service aan het adres van Max Verstappen wat doen vergeten. Dat kan het team prima gebruiken natuurlijk; sowieso is het de eerste zege voor het team sinds Ricciardo vorig jaar oktober won in Maleisië.

Flink wat inhaalraces

Fernando Alonso pakt de eerste punten voor het geplaagde McLaren-Honda. Hij lag op P19 en vecht zich naar P9. Daniel Ricciardo lag zowaar op de 17e plaats en wint, terwijl Valtteri Bottas allerlaatste lag (20e) en de 2e plaats weet te bereiken. Dit alles niet in de laatste plaats dankzij elkaar de tent uit vechtende Force India's en de calamiteiten voor Vettel en Hamilton. En niet te vergeten: het uitvallen van Max Verstappen.

FINISH!

Daniel Ricciardo wint de GP van Azerbeidzjan voor Red Bull! En wat een gevecht voor P2, dat Lance Stroll op de meet verliest van Valtteri Bottas! Wat een close finish was dat. Sneu voor Stroll dat hij op de laatste meters die tweede plek verliest, maar het team zal sowiso al heel blij zijn met dit podium.

Twitter avatar arjanschouten Arjan Schouten Max Verstappe houdt zn record als jongste podiumklant. Stroll is 12 dagen ouder dan MV was vorig jaar in Spanje.

Vettel blijft net voor Hamilton. Het zal voor de Brit lastig te verteren zijn dat de Duitser op hem is ingereden vandaag maar zowaar zijn voorsprong in de WK-stand vergroot.

Laatste 3 ronden

49/51 Ricciardo op weg naar zijn eerste zege sinds 2015. Stroll nog steeds netjes op P2, Bottas volgt op 3,5 tel. Vettel zit op ruim 2 sec achter de Fin, met Hamilton op 1,7 sec. Gaat de Brit nog een aanval wagen?

Laatste 5 ronden

47/51 Ricciardo stevent af op de eerste zege van Red Bull sinds de Australiër vorig jaar in Maleisië won. Achter hem ziet Lance Stroll in zijn Williams de Mercedes van Valtteri Bottas telkens wat dichterbij komen (+7 sec). Sebastian Vettel (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes) volgen, nog steeds ruim 2 tellen tussen die twee.

Lance Stroll, de 18-jarige rookie uit Canad, gaat een mooi resultaat tegemoet. Hij finishte zijn eerste drie races niet, maar vertoont de laatste Grands Prix een opwaartse lijn in prestaties.

Vettel pakt Ocon

43/51 Vettel nu naar P4 nadat hij Ocon heeft ingehaald. Hamilton een ronde later voorbij de Fransman. Dit lijkt echter wel het einde te zijn van het gevecht tussen de WK-leider en zijn naaste belager, waar nu een gat van ruim 2 sec tussen zit. Vooraan nog steeds Ricciardo aan de leiding met 5,2 sec op Stroll. Bottas heeft 4 sec op Vettel.

Bottas creëert opnieuw een buffer

40/51 Bottas, die allerlaatste lag, heeft een podiumplek in handen nadat hij Esteban Ocon heeft ingehaald. De Force India-coureur is nu even een buffer tussen de Fin en Vettel-Hamilton. De Brit lijkt het tempo van de Duitser niet helemaal te kunnen volgen.

Vettel en Hamilton rekenen Magnussen ook in

39/51 Ook beide kemphanen pakken Magnussen. Vettel haalt nu rap Bottas binnen. gaat hij een rol spelen ten faveure van teamgenoot Hamilton?

Bottas pakt P4

38/51 Valtteri Bottas creëert een buffer tussne hem en het duo Vettel-Hamilton door Magnussen in te halen voor de vierde plek.

De verschillen met nog 15 ronden te gaan

We gaan zo een situatie krijgen waarin Bottas een rol kan gaan spelen in het duel tussen Vettel en Hamilton.

1. Daniel Ricciardo (Red Bull)
2. Lance Stroll (Williams) +4,7
3. Kevin Magnussen (Haas) +18,0
4. Esteban Ocon (Force India) +18,5
5. Valtteri Bottas (Mercedes) +19,4
6. Sebastian Vettel (Ferrari) +22,2
7. Lewis Hamilton (Mercedes)

Vettel dus toch voor Hamilton

35/51 Die tijdstraf voor Vettel is dus minder kostbaar geweest voor de Duitser dan die extra stop voor het repareren van de headrest van de Brit.

Twitter avatar FrankWoestF1 Frank Woestenburg Hamilton over boordradio over de tijdstraf van Vettel: ,,A 10-second penalty for driving like that is not enough, you know that Charlie."

Rangorde door elkaar gehusseld

33/51 Nu Vettel straf heeft uitgezeten in de pitstraat (10 seconden stilstaan, er mag niet aan de wagen gesleuteld worden) komt de leiding in handen van Daniel Ricciardo. En dan denk je: Verstappen had hier kunnen winnen.

1. Ricciardo
2. stroll
3. Magnussen
4. Ocon
5. Alonso
6. Bottas
7. Vettel
8. Hamilton
9. Sainz
10. Grosjean

Tijdstraf Vettel!

32/51 Maar dan wéér een plottwist: de wedstrijdleiding geeft Sebastian Vettel een stop-and-go penalty van 10 seconden voor het aanrijden van Hamilton. Dat gaat de Duitser nog meer tijd kosten dan het Hamilton zojuist kostte om zijn headrest te laten vastmaken. Ongelofelijke reactie van Vettel over de boordradio: "When did I do dangerous driving then?"

Gedwongen pitstop Hamilton!

31/51 Wat een pech voor de Brit; Mercedes haalt hem binnen om die headrest te repareren. Dat gaat hem zeer kostbare tijd kosten.

Bottas klimt op

28/51 Hij zit vast achter Carlos Sainz (Toro Rosso) die op P8 ligt. Bottas dus in elk geval wel weer terug in de punten na die aanrijding met Raikkonen in de eerste ronde.

Nog geen nieuws over wat de wedstrijdleiding gaat doen met Vettel en Hamilton. Momenteel is het gat tussen beiden 2,5 seconden, maar Hamilton heeft een groter probleem: zijn headrest, het gedeelte van het bodywork om de helm heen is aan het loslaten. Dat is een veiligheidskwestie en kan Hamilton dwingen de pit te bezoeken.

VIDEO: Magnussen pakt Hülkenberg, die Massa pakt

Hülkenberg eruit

26/51 Heftige hervatting van de race, hoor. Nico Hülkenberg, die zojuist nog meekon in de strijd voor het podium, moet de race staken met een kapotte ophanging. Hij heeft iets of iemand geraakt. Lance Stroll (Williams) op de vleugel van Ricciardo's Red Bull voor P3.

Herstart!

24/51 Het veld weer op volle toeren en Daniel Ricciardo de grote winnaar van deze herstart. Hij profiteert van de knokkende Williams-coureurs en steekt voorbij om P3 te pakken. De teammaat van Verstappen lag eerder nog 10e.

Hamilton leidt, dan Vettel. Massa, die een probleem meldt, krijgt ze om de oren. Ook Magnussen, Hülkenberg en Alonso zijn hem voorbij.

Safety car leidt het veld terug de baan op

Daar gaan ze weer. Voor de vierde keer vanmiddag sluit het veld aan achter de safety car.

Opvallend: ook Perez en Raikkonen weer in de race

Beiden leken toch echt uitgevallen met flinke schade aan de vloer en ophanging, maar Force India en Ferrari hebben hard gewerkt gedurende deze rode vlag-situatie en zo sluiten Sergio Perez en Kimi Raikkonen weer aan bij het veld.

Twitter avatar ForceIndiaF1 Sahara Force India #11 is ready to roar again! Massive job by our crew, once again. These guys are heroes. #AzerbaijanGP #PinkPanthers https://t.co/C9gZkRpSLz

Coureurs maken zich weer klaar

Wat er ook met Vettel gaat gebeuren, hij heeft door de onderbreking in elk geval een nieuwe voorvleugel mogen halen. De materiële gevolgen van de aanrijding met Hamilton zijn hierbij voor hem verholpen.

VIDEO: Vettel en Hamilton vanuit een andere hoek

Nog niet eens op de helft

22/51 We hebben nog 29 ronden te rijden als deze straks hervat wordt; er is al veel gebeurd en er kan nog heel veel gaan gebeuren. De herstart is over 10 minuten, om 16.15 uur NL tijd. De rangorde zal zijn:

1. Hamilton
2. vettel
3. Massa
4. Stroll
5. Ricciardo
6. Hülkenberg
7. Magnussen
8. Alonso
9. Sainz
10. Grosjean
...
12. Vandoorne
13. Bottas

Schade aan Mercedes van Hamilton

Ja, aan die aanrijding met Vettel heeft ook Hamilton schade overgehouden. Terwijl de coureurs hun bolides hebben verlaten, zien we Mercedes-monteurs sleutelen aan wat overduidelijk verbogen bodywork is. De wedstrijdleiding buigt zich momenteel over het incident en zal zonodig straffen uitdelen.

Twitter avatar andrewbensonf1 Andrew Benson There'll be lots of opinions. Did Hamilton slow, or did he just not accelerate? As leader, he controls pace https://t.co/8WkjHwdZwj
Twitter avatar andrewbensonf1 Andrew Benson But whatever Hamilton may or may not have done, Vettel then appeared to deliberately drive into his car https://t.co/8WkjHwdZwj

VIDEO: het incident tussen Vettel en Hamilton

Bizar

Dat akkefietje tussen Hamilton en Vettel gaat nog een staartje krijgen. De Duitser was blijkbaar boos omdat Hamilton plots snelheid minderde achter de safety car waardoor hij de achterkant van Hamilton's Mercedes toucheerde en een deel van z'n voorvleugel verliest. Hierop gaat Vettel naast Hamilton rijden en stuurt gewoon in op de Mercedes van de Brit! Ongekend.

Twitter avatar PhilDuncanF1 Phil Duncan Radio following Ham/Vet collision.
Vettel: "He brake tested me. What the f*** is going on?"
Lewis: "Vettel came alongside me and hit me."

VIDEO: Ocon kegelt teamgenoot Perez

Choas in Bakoe! RED FLAG, want overal rommel op de baan! Hier knalden teamgenoten Pérez en Ocon elkaar uit de race! #AzerbaijanGP pic.twitter.com/1n2ykTzTgZ

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 25 juni 2017

RACE GESTAAKT

22/51 De Grand Prix van Azerbeidzjan is stilgelegd. te veel brokstukken op de baan, het opruimen gaat wel even duren blijkbaar. De wagens keren terug in de pitlane en zullen moeten afwachten wanneer de herstart gaat plaatsvinden.

Williams profiteert

Twitter avatar WilliamsRacing WILLIAMS RACING L21: Still under safety car. @MassaFelipe19 in P3 at the moment, ahead of Lance in P4 #AzerbaijanGP #F1 #WeAreRacing https://t.co/wnlHkRNsAD

Perez en Raikkonen vallen uit

21/51 Zowel Sergio Perez (Force India) en Kimi Raikkonen (Ferrari) moeten de race staken. Te veel schade aan de auto door de lekke band. Raikkonen reed over het puin dat Ocon en Perez achterlieten en hield daar zijn lekke band aan over.

Twitter avatar ScuderiaFerrari Scuderia Ferrari #Kimi7 stops for the pit stop but the wheel is broken and some more damages so he has to retire #AzerbaijanGP

Heftige herstart! En alwéér een safety car

20/51 Vettel raakte Hamilton achter de safety car toen de Brit zich opmaakte voor de herstart en snelheid minderde. De duitser lijkt een stukje van de voorvleugel te verliezen en wordt bij de herstart aangevallen door Perez en Massa. Vettel verdedigde opnieuw succesvol, waarna Perez uiteindelijk zijn teamgenoot Ocon raakte. Raikkonen is dan de volgende met problemen en heeft een lekke achterband.

Twitter avatar thebuxtonblog Will Buxton Disaster for Force India. Got to feel Ocon could have given more room. What a crazy race.

Zo schiet het niet op

19/51 Bijna drie kwartier sinds de lichten doofden bij de start, maar nog geen twintig ronden geracet. Safety cars zorgen er vooralsnog voor dat we een lange middag tegemoet gaan in Bakoe.

Herstart! En wéér safety car

17/51 Vettel die Hamilton aanvalt? How about Vettel die verdedigt ten opzichte van Perez? Want zo ging het zojuist bij de herstart. De Force India van de Mexicaan viel hard aan, maar de Duitser verdedigt goed. Raikkonen verloor echter wat bodywork dat overal over het rechte stuk verspreid ligt en daardoor is de safety car opnieuw op de baan.

Twitter avatar MercedesAMGF1 Mercedes-AMG F1 LAP 18: An unexpected visit from #LH44 as he leads the snake through the pitlane #AzerbaijanGP 🇦🇿 #F1 https://t.co/xtVVLddfPk

Oliedruk

Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing Max is out on Lap 12 of the #AzerbaijanGP 😩 Oil pressure issue the cause of the retirement. 🇦🇿 #F1 https://t.co/W9OrrE5qJH

De rangorde

Safety car nog steeds op de baan, veel coureurs hebben hun pitstop gemaakt tijdens deze neutralisatie. De verschillen zijn hierdoor wel gewist; iedereen is bij elkaar aangesloten. Kan Vettel hiervan gebruik maken om de leiding te pakken van Hamilton? Mercedes heeft Bottas opnieuw nieuwe banden gegeven en de Fin ligt daardoor nog steeds laatste, heeft niets kunnen winnen door de pitstops van anderen.

1. Hamilton
2. Vettel
3. perez
4. raikkonen
5. Massa
6. Ocon
7. Stroll
8. Hülkenberg
9. Magnussen
10. Ricciardo
...
13. Vandoorne
...
17. Bottas

VIDEO: here we go again

'Here we go again!' Max Verstappen valt uit met wéér een motorprobleem!! #Verstappen #AzerbaijanGP #ZiggoSport pic.twitter.com/e2qsKokPYr

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 25 juni 2017

Vier uit zes

14/51 Terwijl het veld ineen is gezakt achter de safety car, noteren we voor Verstappen de vierde uitvalbeurt in de laatste zes Grands Prix. De eerste twee races van 2017 brachten hem een 5e en 3e plek, de zes GP's daarop leverden slechts twee finishes op: twee 5e plekken in Monaco en Rusland.

Safety car op de baan!

13/51 Race geneutraliseerd om de wagen van Kvyat weg te halen. Hamilton komt binnen voor ene pitstop, Vettel volgt.

Maar wat zonde voor Verstappen weer. Vorige race 11 ronden, vandaag 12. In Canada was hij boos, deze uitvalbeurt zal hem niet vrolijker stemmen.

Verstappen valt uit!

12/51 Opnieuw problemen voor max. Wéér is het het vermogen dat wegvalt voor de Nederlander. "here we go again", zegt hij over de boordradio. En zo is het: vaak had hij al betrouwbaarheidsproblemen met de Red Bull en de Renault aandrijving in kwalificaties en trainingen, maar inmiddels is dit ook de vierde uitvalbeurt in acht races.

Reeds twee uitvallers

11/55 Joleon Palmer (Renault) en Daniil Kvyat (Toro Rosso)zijn zojuist uitgevallen met technische problemen.

VIDEO: de aanrijding tussen Bottas en Raikkonen

Dat ziet er niet goed uit voor Bottas, die een kerbstone meepakt en zodoende zijn Mercedes een sprongetje ziet maken richting de Ferrari van zijn landgenoot.

De racevolgorde

9/51 Bijna de eerste tien ronden achter de rug en Lewis Hamilton leidt voorlopig onbedreigd.

1. Hamilton
2. Vettel +3,9 sec
3. perez +7,3
4. VERSTAPPEN +8,7
5. Raikkonen +11,6

Stoffel Vandoorne ligt op P17, Bottas nu P19.

Ricciardo nu al binnen

7/51 Red Bull haalt de teammaat van Max nu al naar binnen voor een bandenstop. De Australiër lag 9e en zou nu misschien de race kunnen uitrijden op dit setje, maar dat is zeer onwaarschijnlijk.

VIDEO: dit was de start

Bottas helemaal achteraan

4/51 De Mercedes-coureur heeft zich inmiddels gemeld voor een nieuwe neus en banden. De Fin ligt nu op de laatste plaats. Raikkonen heeft kunnen doorrijden en ligt 5e, achter Verstappen die bij de start dus wel een plek is verloren aan Sergio Perez (Force India).

Vettel gelukkig

3/51 Sebastian Vettel (Ferrari) is spekkoper nu hij zowel teammaat Kimi Raikkonen en Valtteri Bottas (Mercedes) voor hem zijn weggevallen. De Duitser en WK-leider ligt opeens tweede, achter leider Lewis Hamilton (Mercedes). Verstappen meldt dat hij schade aan zijn wagen vermoedt, maar het team antwoord over de boordradio dat ze denken dat hij wat brokstukken van Raikkonen en Bottas in zijn radiator heeft zitten.

De start

Ronde 1/51 De start verloopt opnieuw niet soepel. Raikkonen en Bottas raken elkaar (niet voor het eerst) en Bottas heeft een lekke band. Hamilton leidt en Verstappen pakt een plaatsje winst.

Supersoft

Vrijwel iedereen start op de supersoft band, de zachtste die de coureurs kunnen gebruiken vandaag. Ook de soft en medium banden zijn voorradig, maar laatstgenoemde zal zeer waarschijnlijk door niemand worden gebruikt.

De Belg Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) start vanaf P18 op de soft band.

Opwarmronde begonnen

Nog even een rondje op het gemak over het circuit en dan gaat de race beginnen.

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Startopstelling

Verstappen dus vanaf de 5e plek; zo ziet de top 10 van de grid eruit:

1. Hamilton - Mercedes AMG
2. Bottas - Mercedes AMG
3. Raikkonen - Ferrari
4. Vettel - Ferrari
5. VERSTAPPEN - Red Bull
6. Perez - Force India
7. Ocon - Force India
8. Stroll - Williams
9. Massa - Williams
10. Ricciardo - Red Bull

Droog en tamelijk warm

We hoeven vanmiddag geen regenrace te verwachten. Het weer in Bakoe is zomers te noemen. De temperatuur loopt richting de 30 graden en er is nauwelijks iets als bewolking te herkennen.

Net zo'n wereldstart als in Canada?

Twee weken geleden in Montreal stoof Verstappen bij de start vanaf de 5e startplek naar de 2e plaats. Helaas duurde zijn race toen maar elf ronden en kwam hij langs de baan te staan met technische malheur. Kunnen we weer zo'n fraaie start verwachten?

Info over het stratencircuit in Bakoe

Verstappen: we hebben meer vermogen

Max liet gisteren na de kwalificatie weten dat er nog steeds dingen fout gaan met zijn Red BUll, maar dat Renault wel een werkende upgrade heeft geleverd.

“Je merkt dat we wat meer paardenkrachten hebben, dat is mooi. Maar we willen altijd meer. Op de rechte stukken hebben we stappen gemaakt met de topsnelheid en ook in het bochtige gedeelte zitten we goed, dus daaraan merk je dat we stappen hebben gezet. Maar als 5e kwalificeren is nog steeds niet goed. De sessie verliep niet ideaal, ik had opnieuw problemen met het vermogen. Telkens weer problemen, daar moeten we echt wat aan doen want dat mag niet gebeuren. Ik had 3e kunnen staan.”

VIDEO: het pole-rondje van Hamilton

Lewis Hamilton start in Bakoe voor de 66e keer vanaf pole position. Daarmee is hij Ayrton Senna voorbij en staat alleen Michael Schumacher (68) nog voor hem met het recordaantal poles. Hamilton's snelste ronde inclusief aanpassingen aan de setup die hij ondertussen via knopjes aan het stuur deed:

Verstappen start als vijfde

Niet voor het eerst dit seizoen start Max Verstappen vanaf de 5e plek. De Red Bull staat zoals wel vaker achter beide Mercedesen en Ferrari's.

Welkom

We zijn live bij de achtste Grand Prix van het seizoen 2017. Na een uitstapje naar de andere kant van de oceaan is het F1-circus terug in Europa. Azerbeidzjan is voor de tweede keer gastheer van een race, al was het vorig jaar officieel de GP van Europa. De race gaat vanmiddag over 51 ronden en start om 15.00 uur Nederlandse tijd.