Bosbranden in Spanje, meer dan duizend mensen geëvacueerd

De minister van Milieu en Ruimtelijke Planning van de regio Andalusië zegt dat “alles erop wijst dat de brand is aangestoken”.

In de omgeving van de Zuid-Spaanse stad Huelva zijn zondagochtend meer dan duizend mensen geëvacueerd wegens uitslaande bosbranden. Volgens de Spaanse krant El País bevinden zich onder de geëvacueerden veel toeristen die in hotels en campings in de buurt verbleven.

Rond de middag konden zeker 750 mensen naar hun (vakantie)woning terugkeren, meldt persdienst AP. Volgens Susana Diaz, de regionale president van Andalusië, zijn er “geen verdere risico’s voor de bevolking”.

Nationaal park

De brand brak ‘s nachts uit in een bos met naaldbomen in de gemeente Moguer. Het vuur is inmiddels nationaal park Doñana binnengedrongen: een van Spanjes belangrijkste natuurreservaten dat bekendstaat om zijn biodiversiteit. Onder meer de met uitsterven bedreigde Iberische lynx en de Iberische keizerarend leven in het park, dat sinds 1994 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Sinds de bosbranden in Portugal vorige week stond de omgeving al onder verscherpt toezicht.

De meeste mensen zijn opgevangen in sporthallen en hotels in de omgeving. De minister van Milieu en Ruimtelijke Planning van de regio Andalusië zegt tegen El País dat “alles erop wijst dat de brand is aangestoken”.

Door de harde wind kon de brand zich snel verspreiden. De droogte, de hoge temperaturen en de veranderende windrichting maken het vuur lastig te doven. Ruim 150 brandweermannen, 11 blusvliegtuigen en 10 helikopters zijn inmiddels ingezet om de brand te blussen.

Branden Portugal

Grootschalige branden in Portugal kostten vorige week aan zeker 64 mensen het leven. De meesten stierven toen ze met hun auto probeerden te vluchten of plotseling overvallen werden door de zich snel verspreidende vlammenzee. Meer dan honderdvijftig mensen raakten gewond.

De autoriteiten in Portugal zijn het er niet over eens of de brand is aangestoken, of dat die veroorzaakt is door een blikseminslag. De grootste brand werd deze week geblust.

In de omgeving van de stad Huelva zijn zondagochtend meer dan duizend mensen geëvacueerd.