Tientallen arrestaties bij LGBT-demonstraties in Istanbul

Turkse autoriteiten verboden de Gay Pride in de Turkse stad. Tientallen demonstranten werden opgepakt, een Nederlandse cameraman is weer vrij.

De Turkse oproerpolitie houdt demonstranten tegen die het Taksimplein proberen te bereiken.
De Turkse oproerpolitie houdt demonstranten tegen die het Taksimplein proberen te bereiken. Foto Yasin Akgul/AFP

Bij demonstraties in het Turkse Istanbul zijn zondag zeker 41 mensen, onder ten minste 23 homorechtenactivisten, opgepakt. Ze gingen toch de straat op nadat de autoriteiten zaterdag de Gay Pride hadden verboden. De Nederlandse cameraman Bram Janssen heeft enkele uren vastgezeten nadat hij beelden maakte van de acties tegen LGBT-activisten.

Zondag zou in Istanbul de Gay Pride plaatsvinden, maar daar zetten autoriteiten zaterdag - voor het derde jaar op rij - een streep door. De openbare veiligheid zou in het geding zijn als de Pride zou doorgaan.

Groepjes homorechtendemonstranten probeerden in de middag toch het centraal gelegen Taksimplein te bereiken. Toen dat niet lukte, weken ze uit naar wijken rondom het centrum. Zij schreeuwden daarbij leuzen als “Blijf niet stil, zeg het voort: homoseksuelen bestaan!” en “Oh liefde, liefde, vrijheid, blijf ervan weg, staat.” De politie zette daarbij traangas in tegen de mensen die ondanks het verbod toch gingen protesteren. Ook werd er volgens getuigen geschoten met plastic kogels.

Lees ook dit interview met een Syrische homorechtenactivist in Turkije:‘We konden samenkomen, dat was al wat’

Turkse agenten blokkeren een straat in Istanbul voor demonstranten. Foto Bulent Kilic/AFP

Verschillende arrestaties

De Turkse homorechtenorganisatie SPoD meldt zondagavond dat 23 van de 41 arrestanten van deze organisatie zijn. Volgens NRC-correspondent Toon Beemsterboer had het organiserend comité bewust opgeroepen niet als groep te gaan demonstreren, veel mensen gaven daar gevolg aan.

“Het organiserend comité had gewaarschuwd dat het te gevaarlijk was om als gehele groep te gaan. Dus zijn mensen in plukjes op pad gegaan met als doel een speech te houden en zich te laten horen. Dat lukte niet in alle gevallen.”

In de wijk Cihangir voerde de politie vervolgens een reeks arrestaties uit, die werden gefilmd door Janssen. Hoewel hij zijn Turkse perskaart kon tonen, werd hij toch meegenomen omdat hij geen paspoort op zak had.

Beeld van de arrestatie van Janssen:

Collega’s zijn daarop naar zijn huis gegaan om het paspoort op te halen en dat af te leveren bij het arrestantenbusje waarin Janssen zat. Desalniettemin werd de cameraman toch meegenomen naar het bureau. Na enkele uren te hebben vastgezeten werd hij alsnog vrijgelaten.