Verzekeraar

Nationale-Nederlanden moet betalen in woekerpoliszaak

Kantoor van NN in Rotterdam.
Kantoor van NN in Rotterdam. Foto Wikimedia Commons

Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft een beroep over compensatie van een woekerpolisklant definitief verloren. De commissie van beroep van klachteninstituut Kifid oordeelt dat niet aan de informatieplicht is voldaan en de zogenaamde eerste kosten niet in rekening mochten worden gebracht. Daarnaast rekende NN een te hoge overlijdensrisicopremie. In een vervolgprocedure buigt de beroepscommissie van Kifid zich daar nog over.

Volgens belangenorganisatie Wakkerpolis NNclaim, die de klant in deze procedure bijstond, biedt de uitspraak voor alle klanten van een NN-woekerpolis sinds 1990 de mogelijkheid om de eerste kosten terug te eisen. Het zou gaan om gemiddeld 5.500 euro voor 500.000 klanten, in totaal 2,75 miljard euro. De overlijdensrisicopremiekosten vallen volgens advocaat Adriaan de Gier van Wakkerpolis vermoedelijk net zo hoog uit.

Het aandeel NN Group daalde vrijdag met 4 procent naar 30,44 euro. NN Group stelt dat het de uitspraak zal nakomen ten aanzien van de klant waarvoor de uitspraak geldt. Het bedrijf stelt dat het „de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kan inschatten”. NN Group treft daarom geen voorziening voor verdere schade. Volgens een woordvoerder gaat het om een „individuele zaak met specifieke kenmerken”.

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. Dat proces verloopt echter zeer traag en er lopen verschillende juridische procedures door elkaar heen. (ANP)