Tafeltennis

Timina moet als bondscoach vrouwen wijken voor Li Jiao

Elena Timina is door de tafeltennisbond terzijde geschoven als bondscoach van de vrouwen en wordt per 1 juli vervangen door Li Jiao. Volgens technisch directeur Paul Haldan had Timina een slechte relatie met haar speelsters, in het bijzonder met Britt Eerland, over de topsportvisie.

Timina voelt zich vooral geschoffeerd door Li Jiao, met wie ze eerst als teamgenote en later als bondscoach zeventien jaar een innige band had. Sinds de benoeming van Li Jiao als hoofdbondscoach veranderde die relatie. De eerst breuklijn werd zichtbaar op de WK in Düsseldorf, waar Li Jiao in de vierde speelronde plotseling de coaching van Li Jie overnam. Timina: „Ik voelde me gepasseerd, maar schikte me omdat Li Jie aangaf op dat moment door Li Jiao gecoacht te willen worden.”

Timina begrijpt de houding van Li Jiao niet. „Vooral omdat ze niet de moeite heeft genomen met mij te overleggen”, zegt ze. „Zeventien jaar heb ik haar beschouwd als een vriendin. Ik ben gekwetst.”

Een tweede teleurstelling voor Timina was de mededeling van de bond dat zij niet zou worden aangesteld als trainer van het Centrum voor Topsport en Opleiding.

De tafeltennisbond gaf de voorkeur aan uitgerekend Anton Pleijsier, de coach van Eerland.