Reportage

Serieverkrachter

Verkrachter die meerdere meisjes greep moet als het aan OM ligt 12 jaar de cel in

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag twaalf jaar celstraf geëist tegen de 35-jarige Mustafa A. voor het verkrachten van drie vrouwen in Amsterdam vorig jaar januari. De eis is mede zo hoog door het geweld dat met de zedendelicten gepaard ging en omdat de verdachte „geen enkel respect” opbracht voor de slachtoffers. Ook wordt de man verdacht van brandstichting in de gevangenis.

Volgens de officier van justitie was het misbruik voor de vrouwen „buitengewoon vernederend”. A. volgde zijn slachtoffers, alle drie student en tussen de 20 en 24 jaar, na het uitgaan vanaf de binnenstad. De eerste verkrachting vond plaats op de Wenckebachweg, bij de Bijlmerbajes. Twee dagen later werd een andere jonge vrouw in de lift van haar appartementencomplex verkracht. Een dag later maakte de verdachte zijn derde slachtoffer bij de Sloterpas. Met een mes dwong hij de vrouwen tot seksuele handelingen, dreigend hen dood te steken. Twee keer werd het slachtoffer ook beroofd.

De drie verkrachtingen zorgden voor onrust in de stad, zeker omdat de dader in april nog niet gepakt was. Jonge vrouwen waren bang om ’s nachts alleen te fietsen. Als gevolg werden er meefietsgroepjes georganiseerd en loofde justitie een beloning van 12.500 euro voor de gouden tip. De organisator van Awakenings Festival verdubbelde dit bedrag. Op 5 april 2016 toonde Opsporing Verzocht beelden van de man, op 7 april werd de 34-jarige Mustafa A. – die sinds 2008 illegaal in Nederland verblijft – aangehouden.

Tijdens de zitting dinsdag maakte de dader volgens Het Parool „een afwezige indruk”. Hij reageerde niet op de emotionele verklaringen van de slachtoffers. Volgens de officier van justitie simuleert A. mogelijk; hij zou doen alsof hij geen Nederlands spreekt en ernstig psychisch ziek is. Dit laatste is niet vastgesteld omdat hij weigert mee te werken aan onderzoek. De rechtbank doet op 4 juli uitspraak.