Portretten van New Yorkse daklozen

Foto Andres Serrano

In Nederland kennen we de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano vooral vanwege zijn omstreden tentoonstelling in het Groninger Museum in 1997, toen zijn glossy affiches met plasseks uit het straatbeeld verbannen werden na protesten van religieuze organisaties.

In het Amsterdamse fotomuseum Huis Marseille zien we de verstilde kant van zijn oeuvre. Zo begon het Serrano in het najaar van 2013 op te vallen hoeveel daklozen de trottoirs van New York bevolkten, meer dan ooit tevoren.

Hij besloot om tussen oktober 2013 en januari 2014 de New Yorkse daklozen te fotograferen. Hij betaalde ze niet alleen 50 dollar per sessie, maar kocht ook hun bedelbordjes op, zo’n tweehonderd in totaal. Op de expositie zijn alle tekstborden nu te zien – aan elkaar gelast tot een video van drie minuten. Soms grappig (‘Obama doesn’t accept change but I do!!!!’), soms intens triest (‘HIV positive. Please Help’) vertellen deze samengebalde levensgeschiedenissen samen het verhaal over armoede in Amerika.

Het oeuvre van Serrano is ook diep beïnvloed door de christelijke symboliek. Op de expositie zijn verschillende portretten te zien van paters en nonnen die getuigen van een grote eerbied voor zijn onderwerp.