Ook de parkiet vast mee

Overdag is het rustig op de Kade. Rustiger dan je op een zonnige dag zou verwachten. Meestal is de straat een hangplek, catwalk en pitstop in één. Lokale boys in hun cabrio’s met hun soundboxes die langs cruisen, duo’s van gehoofddoekte meisjes die giechelen om hun bravoure, waar zijn ze? Waar zijn alle kinderen? De moeders en vaders?

In de dierenwinkel van Esdra is het ook stiller dan gewoonlijk. De Rimboe posse komt niet langs voor een praatje of een dolletje. Of om even te kroelen met Picacu de ara papegaai. „Komt door ramadan, dan houden ze zich heel erg koest”, zegt Esdra terwijl hij in de deuropening van de Rimboe staat en de straat overziet. Een jonge Marokkaan, Ennes, met over zijn schouder een sporttas, groet hem met een boks en een lichte klap op zijn hart.

„Jullie mogen toch ook geen gel nu?” vraagt Esdra aan de jonge sportman. „Nee man!” Hij neemt zijn Guccipet af en toont een flinke bos krullen. „En ook geen tandpasta toch?” Nee, en geen aftershave of deodorant… alles rustig houden nu, weet je.” Hij vertelt dat hij naar Noord gaat lopen om te trainen in de sportschool. Toch gauw een half uurtje zonder water in 30 graden, rekent Esdra voor.

Binnen staan de zussen Anissa en Fatima bij de konijntjes. Hun 15-jarige broertje Oussama mag er van zijn grote zussen twee uitzoeken. Hij wordt nu al verwend en hoeft volgens de dames echt niet te wachten op het Suikerfeest dat zondag losbarst met cadeautjes, zakgeld en zoetigheden. Oussama gebruikt wel gewoon deo, zegt hij stoer. „Dat is de nieuwe generatie!” lachen de zussen.

Winkelhulpje Wail zegt dat hij af en toe vast. Een beetje oefenen, als het niet te warm is tenminste. De hele familie doet mee, zelfs de parkiet.

„Mama gooit nu om tien uur geen doek over de kooi vanwege de iftar. Als wij gaan eten voeren we de parkiet stukjes watermeloen.”

Vannacht gaan ze misschien wel met zijn allen een ijsje eten bij de ijssalon aan de overkant. Eigenaresse Esther heeft net als de ondernemers van Johnny’s Burger en de restaurants Madera, Ilya en Ryad aan het Tiendplein besloten de deuren tot ver na middernacht open te houden.

„Misschien doe ik volgend jaar wel gewoon mee”, peinst Esdra. „Kunnen ze ’s nachts parkietjes kopen!”

Journaliste schrijft over stadsfauna.