Klimaatactivisten bezetten kolenterminal Amsterdam

De actievoerders roepen op tot ‘burgelijke ongehoorzaamheid’. Ze willen de macht van de fossiele industrie doorbreken.

Kolenoverslag in de Amsterdamse haven.
Kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Foto Erik van 't Woud/ ANP

Een paar honderd actievoerders hebben zaterdagochtend een kolenoverslagbedrijf in de Amsterdamse haven bezet. Zeven mensen zijn daarbij opgepakt voor openlijke geweldpleging, meldt persbureau ANP. De klimaatactivisten, verenigd onder de naam Code Rood, willen een einde maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen.

Boven een hoge berg kolen klommen de actievoerders in een kraan van het Overslagbedrijf Amsterdam (OBA) in het Westelijk Havengebied. De betogers werden opgepakt toen ze het terrein van het nabijgelegen energiebedrijf Nuon op wilden en de beveiligers bedreigden, aldus de politie.

Het bedrijf OBA wil desgevraagd niet reageren op de bezetting. De werkzaamheden zijn door de demonstratie stilgelegd.

Exact twee jaar na rechtszaak tegen Nederlandse Staat

De beweging roept op tot “massale burgerlijke ongehoorzaamheid ter bescherming van onze collectieve toekomst”, aldus een verklaring. Met de bezetting uit Code Rood haar ongenoegen over het feit dat de Nederlandse overheid te weinig doet tegen de uitstoot van fossiele brandstoffen.

Urgenda

Exact twee jaar geleden won actieorganisatie Urgenda een rechtszaak tegen de Nederlandse staat, waarin werd geëist dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent moet zijn gedaald ten opzichte van het jaar 1990. Volgens de rechter hebben omringende landen als Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wél drastische maatregelen genomen.

Lees ook: Rechter: staat moet broeikasgassen sterk terugdringen

Na Rotterdam heeft Amsterdam de grootste kolenopslag van Europa. Code Rood houdt dit weekend een zogenoemde klimaatkamp in de haven van Amsterdam.