Brieven

Ik mis de ‘echte’ Amsterdammer

In reactie op het artikel „Bestaat de ‘echte’ Amsterdammer?” (Amsterdambijlage 10 juni): ik ben een echte Amsterdammer, mijn familie woont hier al zo’n 300 jaar. Ik heb niks met René Froger, inhaken of dialect praten. Ik kom uit Amsterdam-Zuid, dat is dus niet de Jordaan, dit voor de duidelijkheid. Opgegroeid in de jaren ’50 en ’60 kende ik tot mijn 20ste uitsluitend ‘echte’ Amsterdammers (dus geen Jordanezen!) van wie de families hier al vele generaties woonden, het was dus geen onderwerp.

Dat veranderde in mijn studententijd en tegenwoordig kom ik helaas vrijwel geen Amsterdammer meer tegen, wel velen die zich zo afficheren maar van wie de provinciale herkomst afdruipt. Het is behelpen geworden en ik mis de ‘echte Amsterdammer’ die zich kenmerkt door zijn humorvolle directheid en zich niet het kaas van het brood laten eten. Ik heb lang gewerkt in Haarlem en daar wilde men nog wel eens schrikken van mijn te Amsterdamse gedrag.

Soms kom ik er weer eentje tegen, zo’n Amsterdammer, daar word ik vrolijk van en dan voel ik me weer even thuis in mijn eigen stad.

Ik vind het niet gemakkelijk maar helaas rest mij niks anders dan het te accepteren...

Frank Dordregter, Amsterdam