Grootste Nederlandse jazzprijs

‘Omnivore muzikale geest’ Martin Fondse wint de Buma Boy Edgar Prijs

Martin Fondse
Martin Fondse Foto Krijn van Noordwijk

„Ik zag het absoluut niet aankomen. Het valt prachtig op zijn plek, precies 25 jaar nadat ik ben afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem – en bovendien in het jaar dat ik 50 ben geworden. Dat vind ik uniek.”

Vrijdagmiddag werd bekendgemaakt dat pianist, componist en arrangeur Martin Fondse dit jaar de winnaar is van de Buma Boy Edgar Prijs, de grootste jazzprijs van Nederland. De prijs is drieledig: een plastiek van Jan Wolkers, een geldbedrag van 12.500 euro en een uitreikingsavond op 6 december in het Bimhuis in Amsterdam, die de winnaar zelf mag samenstellen. Fondse wordt door de jury geprezen om zijn veelzijdigheid en de „omnivore muzikale geest” waarmee hij klassiek, jazz, latin en wereldmuziek weet te verbinden.

Juist die veelzijdigheid is Fondse door puristische critici verweten. „Ja, alsof ik geen keuzes kan maken. Maar ik kies wél per project. En ik kies er ook voor om het componeren en arrangeren te blijven combineren met het optreden. Ik zou het één noch het ander willen missen. Als ik schrijf, ben ik een torenkamerpianist die in stilte creëert. En als ik speel, werk ik in een team. Ik laat in mijn werk ook graag dingen open waarmee de muzikanten zelf hun gang kunnen gaan. Die vrijheid is voor jazz essentieel.”