Greenpeace publiceert uit verdrag EU en Japan

JEFTA

Japan en de Europese Unie onderhandelen al sinds 2013 over een veelomvattende handelsovereenkomst. Dat blijkt uit documenten die Greenpeace Nederland vrijdagavond heeft gelekt via de website trade-leaks.org.

Volgens Greenpeace heeft de Europese Commissie niets geleerd van de ophef over de omstreden handelsverdragen met de VS (TTIP) en Canada (CETA). Die verdragen stuitten op breed verzet omdat de Europese Unie zou inleveren op standaarden voor milieu en voedselveiligheid, en omdat openbare informatie ontbrak. De Commissie en de lidstaten beloofden meer transparantie.

Bij JEFTA (Japan EU Foreign Trade Agreement) is volgens Greenpeace echter opnieuw sprake van ‘achterkamertjespolitiek’. Zelfs europarlementariërs kregen slechts twee hoofdstukken te lezen. Uit de 205 pagina’s die nu door Greenpeace zijn gepubliceerd, daterend van januari 2016 tot aan de 18de onderhandelingsronde in februari 2017, blijkt dat er geen harde afspraken worden gemaakt tegen illegale houthandel en dat Japan niet wordt aangesproken op de walvisjacht.

De Europese Unie voert jaarlijks voor 66 miljard euro in vanuit Japan. De waarde van de export van de EU naar Japan is 58 miljard euro. De twee partijen hopen een akkoord aan te kondigen op de G20, vanaf 7 juli in Hamburg. Greenpeace wil dat voorkomen en pleit voor een ‘reset’ van handelsverdragen.