Franse journaliste overleden na explosie Mosul

Ze bezweek aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Parijs. Bij dezelfde explosie overleed eerder haar Franse collega en een Iraakse journalist.

Burgers vluchten uit het centrum van Mosul met hulp van Iraakse veiligheidstroepen.
Burgers vluchten uit het centrum van Mosul met hulp van Iraakse veiligheidstroepen. Foto Erik De Castro/ Reuters.

De Franse journaliste Véronique Robert is zaterdag overleden aan de gevolgen van de verwondingen die ze afgelopen maandag had opgelopen in de Iraakse stad Mosul. Ze overleed in een militair ziekenhuis in de buurt van Parijs, zo meldt persbureau AFP.

Robert was samen met haar Franse collega Stéphan Villeneuve aan het werk voor France 2 en raakte ernstig gewond door de ontploffing van een landmijn. De Iraakse journalist Bakhityar Haddad, die met hen samenwerkte, werd meteen gedood. Villeneuve overleed afgelopen dinsdag.

IS heeft nog klein deel van Mosul in handen

Een andere Franse journalist, Samuel Forey die schrijft voor onder meer Figaro, raakte lichtgewond en is overgebracht naar een ziekenhuis in Bagdad. De journalisten waren op pad in het district Ras Al-Jadah in Mosul waar Iraakse special forces hevige gevechten voeren met Islamitische Staat. De terreurorganisatie heeft nog heel klein deel van de Noord-Iraakse stad in handen.

Lees ook: IS laat Mosul in puin achter

Haddad en Villeneuve waren ervaren journalisten, zo meldde de internationale organisatie Reporters without Borders. Irak is een van de meeste gevaarlijkste landen voor journalisten. Sinds 2014, het begin van de oorlog tegen IS in 2014, zijn er 29 journalisten gedood.

Vluchtroute voor honderden inwoners Mosul

Het Iraakse leger heeft op zaterdag ervoor gezorgd dat honderden inwoners van de oude stad Mosul kunnen vluchten. Ze hebben een aantal routes geopend, zo meldt persbureau Reuters. Tienduizenden Irakezen zitten vast in het centrum van de stad en worden door IS gebruikt als menselijke schild. De Iraakse autoreiten hopen in de komende dagen tijdens het Eid al-Fitr, het einde van de ramadanmaand, de stad te hebben veroverd.

In de afgelopen dagen zijn tientallen burgers omgekomen bij gevechten tussen IS en het Iraakse leger.