Bestemmingsplan

Projectontwikkelaar is ‘ontstemd’

De directeur van projectontwikkelaar Van Eesteren, Ton Vaags, is ‘ontstemd’ over een geheime vergadering van de gemeenteraad met wethouder Schneider (bouwen en wonen, Leefbaar) over de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan voor het terrein tussen CS en de Schiekade. De vergadering vond een week geleden plaats. „Ik wist van niks”, zegt Vaags. „Terwijl we al heel lang in gesprek zijn.” Van Eesteren kocht daar in 2015 grond om er woontorens en een hotel op te zetten. Schneider wil met zijn bestemmingsplan voorkomen dat Van Eesteren kan bouwen zonder dat hij daar voorwaarden aan kan stellen. Vaags zegt al sinds 2015 met de gemeente over de ontwikkeling van dit gebied te praten. Dat de wethouder nu in stilte een nieuw bestemmingsplan voorbereidt, voelt als een koude douche. „Zo loopt de bouw van de woontorens vertraging op. Misschien wel twee of drie jaar. Terwijl we de bouw binnen een jaar willen starten. De markt is nu goed. Daar moet je gebruik van maken.” Ook een andere vastgoedeigenaar in het gebied, Fred Diaz, is verbaasd. „Waarom heeft de gemeente ons niet geïnformeerd? De afspraak was in elk geval dat de naoorlogse panden aan de Delftsestraat en de Schiestraat – waaronder die van mij – niet gesloopt zouden worden. Ik heb er veel in geïnvesteerd.”